Z polských knihoven na aukce v Moskvě. Zloději ukradli knihy ruských klasiků v hodnotě milionů eur

Knihovny v Polsku a Pobaltí se staly terčem série krádeží, které se zaměřily na ruskou literaturu 19. století. Zloději vzácné knižní originály v hodnotě dohromady téměř dvou milionů eur (téměř 50 milionů korun) nahrazovali kopiemi a knihovníci si krádeží všimli až později. Stopy vedou do Moskvy, některá díla se objevila na tamních aukcích. Napsala to dnes agentura AFP.

Vilnius/Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V letošním roce uplynulo 400 let od vydání sbírky divadelních her známé jako První folio od britského dramatika Williama Shakespeara

Mezi kopiemi, které po sobě zloději zanechali, jsou podle AFP nedbalé napodobeniny i pečlivé padělky (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Na krádeže děl ruských klasiků přišli nejprve loni v dubnu v Lotyšské národní knihovně, ze které zloději ukradli tři knihy. Úřady z jejich odcizení obvinily gruzínského občana, kterého soud poslal na půl roku do vězení. Jeho komplic zůstal na svobodě, píše agentura.

Stejný měsíc se do univerzitní knihovny v estonském Tartu vydali dva muži, kteří tvrdili, že se zabývají cenzurou a vydavatelskou politikou v Rusku na počátku 19. století. Požádali přitom o nahlédnutí do téměř 200 let starých děl Alexandra Puškina a Nikolaje Gogola.

Stovky let staré knihy a artefakty za půl milionu eur. Z knihovny ve Varšavě zmizely desítky předmětů

Číst článek

O čtyři měsíce později knihovna zjistila, že osm knih nahradili přesvědčivými kopiemi. Cena originálů se odhaduje na 158 000 eur.

V květnu odhalili krádež v knihovně Vilniuské univerzity v Litvě, kde zjistili, že přišli o sedmnáct vzácných ruských knih v odhadované hodnotě 440 000 eur.

„Většina ukradených knih byla nahrazena kopiemi,“ řekla mluvčí litevské generální prokuratury Gintaré Vitkauskaitéová-Šatkauskienéová.

Minulý měsíc zjistila krádež knih, včetně prvních vydání Puškinových nebo Gogolových děl, knihovna Varšavské univerzity. Instituce dosud odhalila, že jí zloději ukradli 79 děl ruských klasiků z 19. století, píše AFP, podle níž pracovníci knihovny hodnotu knih odhadují na přibližně milion eur.

Jako korunovační klenoty

„Zloději tady operovali v průmyslovém měřítku,“ řekl agentuře nejmenovaný pracovník univerzitní knihovny.

„Je to, jako by byly ukradeny korunovační klenoty,“ prohlásil Hieronim Grala, historik, bývalý diplomat, odborník na ruskou politiku a profesor na Varšavské univerzitě, který knihovně pomáhá zjistit škody.

Mezi kopiemi, které po sobě zloději zanechali, jsou přitom podle AFP nedbalé napodobeniny i pečlivé padělky, které pomohla odhalit pouze nevhodná barva razítka nebo velikost štítku.

Šéf finské armády popisuje ‚totální obranu': Abyste přežili, musíte být jednotní a ochotní přispět

Číst článek

Odborníci se přitom domnívají, že ukradená díla zamířila do Ruska, přičemž některá z nich byla prodána v tamních aukcích. AFP viděla snímky prodejů v aukčním domě Litfond, který působí v Moskvě a Petrohradě, kde byly vidět knihy opatřené razítky a katalogovými čísly Varšavské univerzity.

„Aukční dům Litfond funguje v rámci současných zákonů Ruské federace a nepřijímáme do prodeje knihy s razítky z existujících státních knihoven,“ uvedl ředitel aukčního domu Sergej Burmistrov.

Grala se domnívá, že celá operace byla zorganizována z Ruska. „První tři krádeže zasáhly země, které Rusové obviňují z boje proti ruskému jazyku a kultuře,“ řekl AFP s tím, že zloději „dobře odhadli“, že předměty spojené s ruskou kulturou jsou v tomto regionu „méně střežené“.

Upozornil zároveň, že ukradené ruské knihy na polské půdě přežily dvě národní povstání a dvě světové války. „Knihovníci Varšavské univerzity za války s nasazením života tajně vybudovali dvojitý strop a knihy schovali, aby nezmizely nebo neshořely. A my jsme je nedokázali ochránit před tímto pleněním,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme