SOUTĚŽ: Malý Q kouká na velké filmy. Vyhrajte novou vzpomínkovou knihu režiséra Quentina Tarantina

Žánrovky typu Dům hrůzy a Bez slitování, ale i snímky obecně považované za klasiky, jako jsou Bullittův případ, Taxikář nebo Drsný Harry. Filmař Quentin Tarantino se ve své nové knize vrací k prvním diváckým zážitkům svého života. Svým charakteristickým rukopisem psanou autobiografii tak mísí s netradičně pojatou filmovou kritikou. O Filmové spekulace si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Hollywood Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký scenárista a režisér Quentin Tarantino na Římském filmovém festivalu v roce 2021

Americký scenárista a režisér Quentin Tarantino na Římském filmovém festivalu v roce 2021 | Foto: Luca Carlino/NurPhoto | Zdroj: Reuters

Rodiče malého Quentina měli dvě podmínky, za kterých ho s sebou byli ochotní brát po večerech do kina: aby nebyl osina v zadku a aby se během filmu neptal na blbosti.

Jeden z nejznámějších režisérů současnosti ve své vzpomínkové knize přiznává, že se pravidly většinou dokázal řídit. Památnou výjimkou prý ale byla třeba scéna z Tělesných vztahů, kde se Art Garfunkel snaží přemluvit Candice Bergenovou k sexu.

„Jejich dialog zněl asi takhle: No tak, jdem na to? Já to nechci dělat. Slíbilas, že to uděláš. Já to nechci dělat. Všichni ostatní to dělají,“ vypráví filmař. A já se svým nejpisklavějším devítiletým hláskem samozřejmě nahlas zeptal: ‚Co to chtějí dělat, mami?‘ Což podle mojí matky vedlo k tomu, že kino plné dospělých vybuchlo smíchy.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Kniha je uspořádaná podle klíčových filmů ze 70. let, které Tarantino viděl poprvé jako mladý divák. Jde tak současně o filmovou kritiku, filmovou teorii, reportážní počin i osobní historii, což dohromady s osobitým autorským jazykem práci českých překladatelů nijak neulehčovalo.

„Vychází v podstatě z názorů desetiletého kluka. Filmy, které se mu tenkrát líbily, pak samozřejmě viděl znovu a znovu, a ke svým hodnocením přidává další vrstvy. Základ ale tvoří pohled dítěte na tehdy jemu nepřístupné filmy,“ přibližuje pro Český rozhlas Vltava Michal Málek, který knihu přeložil spolu s Ivou Hejlíčkovou. Oba jsou součástí dramaturgického týmu Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

A co se Tarantinova literárního stylu týče, v mnohém se podle Málka podobá jeho filmařskému stylu: „Vypráví dost na přeskáčku a v zákrutách. Začne rozvíjet jednu myšlenku, za chvíli přeskočí jinam, pak zase jinam, a nakonec to nějakým způsobem spojí dohromady. Držet se všech těchto linek není pro překladatele jednoduchá věc. Potýkali jsme se s mnohými záludnostmi.“

Filmové spekulace vydalo nakladatelství Universum.

Tarantinovi fanoušci s jeho knihou během podpisové akce v Římě | Foto: Alessandro Bremec/LaPresse/Sipa | Zdroj: Reuters

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 vzpomínkových knih Filmové spekulace, napište nám až do tohoto pátku 15. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jakou profesi vykonává hrdina připravovaného snímku Quentina Tarantina?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme