VIDEO: Vladimír Mišík a koncert pro Český rozhlas na filmovém festivalu ve Varech

Pondělí bylo na 53. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech ve znamení Dne s Českým rozhlasem, který vyvrcholil večerním koncertem Vladimíra Mišíka. Rozhlas letos kontinuálně pokrývá výročí sovětské okupace, a proto se rozhodl události roku 1968 přiblížit i návštěvníkům festivalu.

KONCERT Karlovy Vary (Aktualizováno: 5:59 3. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do doby před padesáti lety vrátil návštěvníky karlovarského letního kina koncert Vladimíra Mišíka s kapelou ETC.

Díky spolupráci s Národním filmovým archivem mohli diváci vidět i dvě tematické filmové projekce: Oratorium pro Prahu režiséra Jana Němce, který popisuje první chvíle po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

„Když jsem projížděl do dvora a do garáží, tak před vchodem byli přikrytí československou vlajkou první dva zastřelení lidé,“ vzpomínal před pěti lety režisér filmu Jan Němec. „Pamatuji si, že jsem vezl zvukové pásy přes Slovensko, aby to nebylo nápadné,“ doplnil ho Peter Hledík, který při natáčení v pražských ulicích Janu Němcovi asistoval.

Program Dne s Českým rozhlasem

  • 21:05 – Koncert Vladimíra Mišíka a skupiny ETC
  • 22:30 – Promítání filmu Oratorium pro Prahu
  • 23:00 – Promítání filmu Spalovač mrtvol

Vedle Oratoria pro Prahu se mohli diváci v pondělí večer „společně bát“ u Spalovače mrtvol Juraje Herze. Zajímavý je příběh filmu: po své premiéře v 14. března 1969 putoval do trezoru a znovu se promítal až po roce 1989.

V příběhu s hororovým nádechem podle stejnojmenné knihy Ladislava Fukse viděli diváci na konci 60. let i srovnání se sovětskou okupací. Pro zajímavost: film se natáčel v krematoriích v Praze, Plzni a Pardubicích v horkém létě. Zřízenci museli vynášet nebožtíky do parku, aby se uvolnilo místo pro filmaře.

„Scénář jsme dělali asi dva a půl měsíce, takže najednou bylo něco nádhernýho. Jako že ta má profese se vlastně oplodnila o jeho a on zase o mojí a tak dále… To bylo vlastně jediný, co jsem měl, tuhletu rozkoš jednoho léta jako jedný velký lásky, která taky má uzavření,“ popisoval kameraman filmu Stanislav Milota, jak Spalovač vznikal.

„Jsme rádi, že se k Projektu 68 tímto způsobem připojil Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Věříme, že tak jeden z nejdůležitějších roků historie nejen České republiky, ale i Českého rozhlasu, připomeneme především mladší generaci,“ řekl šéfredaktor stanice Radiožurnál Ondřej Suchan.

pla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme