Na soudce jsem u vás starý, zpívat ještě můžu, narážel Jagger při koncertu na polskou reformu justice

Zpěvák legendární skupiny Rolling Stones Mick Jagger v neděli při koncertě ve Varšavě udělal narážku na kontroverzní změny v polském soudním systému, které podle kritiků ohrožují demokracii. Podle polských médií tak reagoval na dopis, který mu zaslal bývalý polský prezident Lech Wałęsa.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsem příliš starý na to, abych mohl být soudcem, ale jsem dost mladý na to, abych mohl zpívat,“ řekl čtyřiasedmdesátiletý Jagger v polštině fanouškům.

Narážel tak patrně na zákon, podle nějž mají na penzi odejít soudci nejvyššího soudu, kteří dosáhli 65 let.

Předsedkyně nejvyššího soudu v Polsku přišla do práce navzdory zákonu. ‚Chci bránit vládu práva,‘ prohlásila

Číst článek

Kvůli zákonu, který jako součást reformy soudnictví prosadila konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS), zahájila minulý týden s Polskem řízení Evropská komise a Poláci pořádali demonstrace v desítkách měst.

O to, aby učinili gesto na podporu polských soudců a vlády práva, požádal Rolling Stones v sobotu bývalý vůdce protikomunistického hnutí Solidarita a někdejší prezident Lech Wałęsa. Svůj dopis Jaggerovi zveřejnil na facebooku.

„Současný režim chce zničit nezávislost soudů v Polsku,“ napsal Wałęsa. Vláda PiS podle něj už před rokem ochromila ústavní soud.

Jagger podle gazeta.pl pak na koncertě v angličtině připomněl, že skupina hrála v Polsku už v roce 1967. Dodal, že doufá, že Polsko se od dob komunismu poučilo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme