Moje slunce Mad. Český film se po 28 letech dostal do hlavní soutěže na festivalu v Annecy

Trvalo to 28 let, než se český film dostal do hlavní soutěže na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy. Podařilo se to snímku Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové, informoval ve čtvrtek mluvčí Státního fondu kinematografie Jiří Vaněk. Na festivalu se v jiných sekcích představí i další dva české snímky, a to Myši patří do nebe a Sestry.

Praha/Annecy Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trvalo to 28 let, než se český film dostal do hlavní soutěže na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy. Stal se jím Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové

Trvalo to 28 let, než se český film dostal do hlavní soutěže na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy. Stal se jím Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové | Zdroj: Státní fond kinematografie

Moje slunce Mad vznikalo v koprodukci česko-francouzsko-slovenské a je prvním majoritně českým filmem, který se do hlavní soutěže dostal od roku 1993, kdy se to povedlo filmu Motýlí čas Břetislava Pojara.

„Moje slunce Mad příběhem české dívky Heleny alias Herry, která opouští Prahu, aby se v Kábulu z lásky vdala za svého spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině Herru z Čech táhne i touha po nových zážitcích v exotickém prostředí,“ popsal Vaněk.

„Moje slunce Mad příběhem české dívky Heleny alias Herry, která opouští Prahu, aby se v Kábulu z lásky vdala za svého spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině Herru z Čech táhne i touha po nových zážitcích v exotickém prostředí,“ popsal Vaněk | Zdroj: Státní fond kinematografie

Režisérka, výtvarnice a animátorka Pavlátová v minulosti obdržela řadu ocenění, mezi které patří nominace na Oscara i Zlatého medvěda. Nyní vede katedru animace na FAMU.

Sarkasmus, meditace i ztráta blízkých. Tipy na tři animované filmy pro dospělé

Číst článek

Myši patří do nebe bude soutěžit v prestižní sekci Screening Events, kde bude konkurovat snímkům od Netflixu a studia Disney. Stojí za ním debutující režiséři Denisa Grimmová a Jan Bubeníček a vznikl v koprodukci Česka, Francie, Polska a Slovenska.

„Film byl natočen podle stejnojmenné knihy spisovatelky Ivy Procházkové. Příběh dvou přirozených nepřátel, myšáka a lišky, kterým fatální událost umožní stát se přáteli,“ informoval Vaněk.

Sestry jsou studentským filmem studentky FAMU Andrey Szelesové. „Snímek je plný emocí a zaměřuje se na postupně se měnící vztah mezi dvěma sestrami. Film bude soutěžit v sekci Graduation Short Films in Competition,“ řekl Vaněk.

Snímek se bude snažit navázat na dva roky starý úspěch oscarové Dcery režisérky Darji Kaščejevové, která před dvěma lety na festivalu získala dvě ceny.

Festival v Annecy letos slaví 60 let od založení. Bude se konat od 14. do 19. června.

Sestry jsou studentským filmem studentky FAMU Andrey Szelesové | Zdroj: Státní fond kinematografie

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme