Místo Martini upřednostňoval pivo. Agent James Bond podle polského ústavu skutečně existoval

Historici z polského Ústavu národní paměti našli v archivech skutečného agenta Jamese Bonda. Podle polské kontrarozvědky působil stejnojmenný špion v šedesátých letech v Polsku jako tajemník-archivář britského vojenského přidělence.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sean Connery jako James Bond ve filmu Dr. No

Sean Connery jako James Bond ve filmu Dr. No | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Z dokumentu polské tajné služby vyplývá, že v roce 1964 přijel do Varšavy James Albert Bond. Podle komunistické tajné služby se sice zajímal o ženy, ale před bondovskými nápoji dával přednost pivu.

Agent s povolením zapíjet? James Bond má vážné problémy s alkoholem, uvádí studie

Číst článek

Byl komunikativní, ale opatrný, píše se ve zprávě. Kontrarozvědka ho podezřívala, že při návštěvě dvou polských vojvodství chtěl proniknout do tajemství tamních vojenských objektů. Podle spisu ale žádné polské občany nekontaktoval a po necelém roce z Polska odjel.

Možná proto, že v té době už slavil po celém světě úspěchy filmový James Bond, který tomu skutečnému pokazil kariéru. V té době už za sebou totiž měly premiéru snímky Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger a v roce 1965 i Thunderball. Ve všech agenta Jejího veličenstva ztvárnil Sean Connery.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme