Do kin v Bagdádu se po 25 letech vrací filmy irácké produkce. Jako první se promítne snímek Cesta

V bagdádském kině se poprvé po čtvrt století promítne film irácké produkce. Informoval o tom web televize Al-Džazíra. Snímek Cesta vypráví o mladé sebevražedné atentátnici, která plánuje spáchat útok na bagdádském nádraží. Podle režiséra irácko-nizozemského původu Muhammada Darádžího má film divákům přiblížit důsledky války v Iráku.

Bagdád Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinosály v Saúdské Arábii se po 35 letech znovu otevírají.

Do kin v Bagdádu se vrací snímky domácí produkce. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Irácká kinematografie byla kdysi označována za nejlepší v regionu. V důsledku 15 let trvajícího násilí a sektářských sporů po americké invazi v roce 2003 se ale filmový průmysl zhroutil.

V Bagdádu se doteď v kinech promítaly především hollywoodské trháky nebo na Blízkém východě velmi oblíbené egyptské snímky.

Irácký film Cesta měl premiéru loni v září na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Příběh je inspirovaný skutečnými událostmi a je zasazený do roku 2006.

Konkrétně se odehrává 30. prosince, kdy irácké bezpečnostní složky vykonaly popravu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, odsouzeného za genocidu a vraždu a týrání civilistů.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme