Válka na Ukrajině způsobila přerušení asi třetiny ekonomické aktivity. Očekává se další pokles

Invaze ruských vojsk si na Ukrajině vyžádala přerušení zhruba 30 procent ekonomické aktivity. V televizním rozhovoru to v sobotu řekl ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko. Upozornil také, že daňové příjmy jsou nyní nedostatečné, takže vláda peníze získává hlavně prostřednictvím půjček. Informuje o tom agentura Reuters.

Lvov (Ukrajina) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, ekonomika, mince

Daňové příjmy Ukrajiny jsou nyní nedostatečné, takže vláda peníze získává hlavně prostřednictvím půjček (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Mezinárodní měnový fond (MMF) nedávno předpověděl, že ukrajinská ekonomika letos v důsledku invaze pravděpodobně klesne minimálně o deset procent. Dodal, že pokud vojenský konflikt potrvá delší dobu, mohl by pokles hrubého domácího produktu (HDP) dosáhnout 25 až 35 procent.

Ruští kosmonauti přistáli na vesmírné stanici ve žluto-modrých kombinézách. ‚Zbyl nám materiál‘

Číst článek

MMF varoval, že hospodářský výhled Ukrajiny se rychle zhoršuje, protože pokračující konflikt způsobuje rozsáhlou destrukci ukrajinských výrobních kapacit a čím dál více obyvatel hledá útočiště v jiných zemích. „Lze očekávat hlubokou recesi a rozsáhlé náklady na obnovu,“ uvedl fond. V loňském roce ukrajinská ekonomika vzrostla o 3,2 procenta.

Měnový fond ve zprávě dokončené 7. března uvedl, že ukrajinská vláda nadále plní své dluhové závazky a že ukrajinský platební systém zůstává funkční. „Úřady se správně zaměřují na zajištění klíčových vládních aktivit, zachování finanční stability a na ochranu prioritních výdajů,“ upozornil.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme