Sněmovna přehlasovala Klausovo veto a potvrdila zavedení energetických štítků na domech

Každá budova bude muset mít označení energetickým štítkem. Sněmovna dnes přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a zákon stvrdila. Zájemce o koupi nebo pronájem mají štítky informovat o spotřebě energií a vést k jejich úsporám. Nová povinnost vyplývá ze směrnice Evropské unie. Zákon podpořilo 105 poslanců, zapotřebí jich bylo alespoň 101.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Energetický štítek pro budovy (ilustr. obr.)

Energetický štítek pro budovy (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Klaus zamítnutí novely zdůvodnil tím, že je terminologicky nejasná a stavebníkům ukládá množství povinností vynutitelných zákonem.

Kritizoval také směrnici Evropské unie, kterou novela zavádí do české legislativy. Podle prezidenta nutí k zateplování i soukromé subjekty, jako kdyby stát nebo unie lépe než majitelé domů věděli, co je pro ně dobré.

Také opozice je proti zákonu. Například podle Milana Urbana z ČSSD je zákon zbytečný, zatíží občany dalšími náklady a pro úsporu energií nebude znamenat nic:

„Přijde chlapík s termokamerou, projde se vaším domem či bytem a řekne, že to není dobré. Dá vám certifikát na štítek číslo čtyři a zaplatíte za to 8000 korun. To podle mého názoru není dobrá cesta.“

Ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kuba ale připomněl, že pokud by Česko směrnici nepřijalo, hrozila by nám pokuta od Evropského soudního dvora až půl milionu korun denně:

„To je směrnice, která má komplikovaný dopad. Může nést velmi zatěžující věci pro veřejné rozpočty. Ale já na to říkám, že to je to, v čem si musí Česká republika a její reprezentanti udělat jasno, protože je to směrnice, která byla v Bruselu projednávána ještě za vlády premiéra Fischera. Tam měl český ministr průmyslu a obchodu proti ní protestovat a říci, že ji nepřijme.“

Energetické štítky mají podle zákona od příštího roku zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách, při jejich přestavbách i při prodeji bytů. V případě pronájmů částí budov má nová povinnost platit od roku 2016. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019, a to podle zákonem určené plochy.

Jana Zemanová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme