Poláci chtějí danit elektronické cigarety stejně jako ty tradiční

Kuřáky elektronických cigaret v sousedním Polsku od nového roku nejspíš čeká velká změna. Vláda se na elektronické cigarety rozhodla uvalit spotřební daň stejně jako na cigarety a jiné tabákové výrobky. Změnu sice ještě musí schválit parlament, vládní strana Právo a spravedlnost v něm ale má pohodlnou většinu.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Foto: Lindsay Fox | Zdroj: Pixabay

Polský stát se bude na elektronické cigarety a další náhražky klasických cigaret nově dívat jako na tabákové výrobky, jak Polskému rozhlasu řekl mluvčí ministerstva financí Łukasz Świerżewski. „Začne povinné kolkování, budou podléhat placení spotřební daně a současně je bude kontrolovat stát. Pro konzumenty náhražek cigaret to znamená jistotu, že si kupují výrobky z legálního zdroje."

Elektronickou cigaretu kouří stále více dětí, nezapáchá a rodiče to tak téměř nepoznají

Číst článek

Spotřební daní nebudou zatížené jen samotné náhražky cigaret, ale také tekuté náplně do nich. Navrhovaná sazba je 50 polských grošů za mililitr, tedy 3 koruny.

Při spotřebě dvou desetimililitrových náplně týdně, tak bude změna pro polské kuřáky znamenat v přepočtu asi 250 Kč měsíčně a tři tisíce korun ročně navíc. Polský stát chce daň vybírat z každé náplně bez ohledu na to, kolik a zda vůbec je v náplních nikotin. Vláda si od toho slibuje výnos do státního rozpočtu v přepočtu kolem půl miliardy korun ročně.

V České republice ani ve většině zemí Evropy se z elektronických cigaret spotřební daňnevybírá. Poláci ale přesto s myšlenkou nejsou první. Spotřební daň z náhražek cigaret musí platit například Maďaři, Chorvaté nebo Italové, kde je sazba oproti Polsku více než trojnásobná.

V Polsku jsou elektronické cigarety neobyčejně oblíbené. Polský trh s nimi je druhý největší v Evropě a třetí na světě.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme