K převodu peněz bude nově stačit pouze telefonní číslo. Velké banky v Česku zavádí ‚platbu na kontakt‘

Od úterka bude klientům šesti tuzemských bank k transakcím stačit jen telefonní číslo. Takzvanou platbu na kontakt v Česku zavedly Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Raiffeisenbank, Air Bank a Fio banka, od ledna se přidají další. Klienti si mohou v bankovnictví či na pobočce propojit svůj bankovní účet s telefonním číslem, a následně mohou místo čísla účtu k platbám využít své telefonní číslo. Služba funguje bez poplatků.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone v ruce byznysmena. (Ilustrační snímek)

Maximální částka, kterou je možné zaslat prostřednictvím platby na kontakt, je pět tisíc korun | Foto: Nordwood | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Klient, který chce poslat peníze prostřednictvím telefonního čísla namísto čísla účtu, nemusí mít službu aktivní. Naopak ten, kdo tak chce peníze přijímat, o to musí zažádat u své banky – například prostřednictvím internetového bankovnictví.

Věřitelé zkrachovalé Sberbank CZ si rozdělí 57 miliard, výplaty začnou už během poloviny letošního prosince

Číst článek

K jednomu telefonnímu číslu lze ale přiřadit jen jeden bankovní účet. K jednomu účtu ale lze přidat víc telefonních čísel, například v případě společného účtu manželů. Registr plateb na kontakt spravuje Česká národní banka.

„Obsahuje takzvané profily. Jde o trojkombinaci mobilního čísla, čísla bankovního účtu a jména majitele účtu,“ přibližuje Jan Schmidt z centrální banky.

Maximální částka, kterou mohou lidé tímto způsobem poslat, je pět tisíc korun. Částka byla takto omezená z bezpečnostních důvodů.

„Z hlediska rizik pro jednotlivé banky to není tak vysoké číslo, aby vzbuzovalo velké obavy. Je to nová služba čili potřebujeme si taky osahat, kde jsou různé technické hranice, kde na něco narazíme,“ vysvětluje Tomáš Hládek z České bankovní asociace.

Platby pod dohledem

Kartou, či hotově? ‚Dát bance 1,5 procenta z tržby je nepřijatelné,‘ míní spolumajitelka Labské boudy

Číst článek

Minimální částka, kterou mohou lidé na telefonní číslo poslat, je jedna koruna. Většinu transakcí banky provedou jako okamžité platby, tudíž by se peníze měly na účet příjemce připsat během několika sekund. Podle zapojených bank budou všechny tyto transakce pod bedlivým dohledem – stejně jako ostatní typy plateb.

„Když třeba pošlete deset, patnáct, dvacet transakcí korunových nebo tisícových nebo pětitisícových, tak ten systém určitě zareaguje, zastaví vás v nějakém okamžiku a budeme vás kontaktovat, zda jste to opravdu vy,“ popisuje manažerka Platebních metod Komerční banky Monika Truchlíková.

Banky očekávají, že jejich klienti budou o tento způsob platby mít velký zájem. Z průzkumu agentury Ipsos pro Českou bankovní asociaci na začátku listopadu vyplynulo, že by o tuto službu měly zájem téměř dvě třetiny lidí. Přes 40 procent respondentů, tedy nejvíc, odpovědělo, že by tímto způsobem maximálně poslalo právě částku pěti tisíc korun.

Aneta Voska, Anna Horáčková, har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme