Odcházející vláda stihla uvolnit peníze na povodně, na vědu i čtvrt miliardy pro Explosii

Nečasova vláda stihla ještě na konci svého funkčního období uvolnit peníze na povodňové škody či na vědu a výzkum. Čtvrt miliardy korun od ní dostane také státní firma Explosia, která se potýkala s ekonomickými problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér v demisi Petr Nečas na tiskové konferenci po zřejmě posledním jednání své vlády

Premiér v demisi Petr Nečas na tiskové konferenci po zřejmě posledním jednání své vlády | Zdroj: ČTK

Na svém posledním zasedání 3. července rozhodli odstupující ministři Nečasovy vlády, že na odstranění následků červnových povodní uvolní zhruba 813 milionů korun.

Peníze jsou určeny například na opravu vodohospodářského majetku.

Zhruba 100 milionů korun půjde ze schválené částky na posílení provozních výdajů Státního pozemkového úřadu, a to proto, že se stará o církevní pozemky nebo o pozemky, které nemají majitele.

Padesát milionů korun je určeno pro Národní divadlo na provoz a mzdy.

Další desítky milionů půjdou na platy hasičů, policistů a vojáků a vedle toho kabinet přidělil 200 milionů korun na podporu dobrovolných hasičů, především těch v menších obcích.

Dříve uvolněné peníze vláda určila především na obnovu dopravní infrastruktury.

Novou vládu čekají nesnadné úkoly. Prioritou je příprava státního rozpočtu

Číst článek

Liberecký kraj kromě toho dostal od vlády dalších zhruba 550 milionů korun na opravy silnic poškozených při záplavách v roce 2010.

Kraj zaplatí necelých 97 milionů korun, protože vláda schválila výjimku. U povodňových dotací žádala spoluúčast ve výši 50 procent nákladů, teď kraj uhradí jen 15 procent.

Peníze uvolněné Nečasovou vládou se však netýkají jen povodní. Vláda se na zmiňovaném posledním zasedání rozhodla, že zvýší rozpočet na vědu a výzkum. V příštím roce by měl vzrůst o 1,5 miliardy korun.

Vstupní brána do Explosie - provoz pokračuje | Foto: Honza Ptáček

Rozpočet podle Rady pro výzkum, vývoj a inovace zajišťuje stálé výdaje například na rozvoj výzkumných organizací. Podporuje i specifické výzkumy na vysokých školách. Současný rozpočet na vědu a výzkum přesahuje 26 miliard korun.

Dvě stě padesát milionů korun dostala také státní firma Explosia, která už od roku 2008 vykazuje ztrátu.

Vláda schválila navýšení jejího základního jmění. Společnosti, která vyrábí trhaviny a jejímž asi nejznámějším výrobkem byl Semtex, tím chce společnosti pomoci, než bude zprivatizována.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme