Na daních si připlatí zaměstnanci, živnostníci i firmy. ‚Nejasnosti se vysvětlí,‘ tvrdí Stanjura o dohodářích

Na daních si příští rok zřejmě připlatíme. Vládní úsporný balíček, který i přes odpor opozice prošel Sněmovnou a míří do Senátu, totiž znovu zavádí pro zaměstnance odvod na nemocenské pojištění. A mění také odvody živnostníkům. Nově má navíc vzniknout i limit platný pro lidi, kteří mají uzavřených více dohod o provedení práce. Skoro dvojnásobně by se měla zvýšit daň z nemovitosti.

Seriál Konsolidační balíček Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Příští rok si zřejmě připlatíme na daních (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zaměstnanci budu odvádět státu na daních kvůli nemocenskému pojištění o několik set korun měsíčně více. Materiál schválený Sněmovnou počítá s odvody na nemocenské pojištění ve výši 0,6 procenta z příjmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na daních si připlatí zaměstnanci, živnostníci i firmy. „Nejasnosti se vysvětlí,“ říká Stanjura

Zaměstnanec s měsíční hrubou mzdou 40 tisíc korun tak na nemocenském pojištění po zavedení změn pošle 240 korun. O tuto částku tedy dostane na účet méně.

U odvodů na zdravotní a sociální pojištění se u lidí s běžnou zaměstnaneckou smlouvou nic nemění.

Nezvedá se ani základní daň z příjmů fyzických osob, ta zůstane 15 procent.

Vyšší zdanění práce

Rozšíří se ale okruh lidí, kteří kvůli vyšším příjmům budou muset odvádět vyšší daň 23 procent.

Češi svědomitě spoří, inflace je ale připravila o hodně, říká ekonom ke klesající hodnotě mezd a úspor

Číst článek

„Dnes máme progresi nastavenou na 48násobek průměrné mzdy, a to se snižuje na 36násobek. To znamená, že hranice, kde přejdu na progresi, se sníží,“ vysvětluje Jiří Nesrovnal z Komory daňových poradců.

S vyššími odvody státu ale musejí počítat i někteří lidi s těmi často nejnižšími příjmy, kteří pracují na dohody o provedení práce.

Teď platí, že u dohody o provedení práce se musí odvádět zdravotní a sociální pojištění, pokud měsíční hrubá mzda přesáhne 10 tisíc korun. Tato povinnost zůstane, jen ta hranice bude plovoucí, má být stanovená jako 25 procent průměrné mzdy.

Dohodáři a živnostníci

Nově má navíc vzniknout i druhý limit, který bude platit pro lidi, kteří mají uzavřených více dohod o provedení práce. Podle Komory daňových poradců ale současný návrh není v praxi realizovatelný. Není například jasné, jak bude moct zaměstnavatel zpětně od dohodářů získávat část zdravotního pojištění, kterou má odvést.

Dopady konsolidačního balíčku pocítí nejvíce lidé se středními a nižšími příjmy, míní analytička

Číst článek

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se to ještě vyřeší. „Mnohé věci budou řešit metodické pokyny, výkladová stanoviska, s odbornou veřejností si nejasnosti vysvětlíme,“ věří.

Úpravy u dohod mají platit od poloviny příštího roku. Podle Komory daňových poradců by bylo ideální vše odložit až na rok 2025 a systém upravit.

Odvody porostou i podnikatelům. Odvodová zátěž živnostníků se zvýší z 25 na 40 procent průměrné mzdy.

Zátěž pro firmy

Daně se mají zvednout i firmám – z 19 na 21 procent. Svazu průmyslu a dopravy se ale tato změna nelíbí.

„Chápeme potřebu stabilizovat veřejné finance, nicméně zvyšování daní konkurenceschopnost českých firem neposílí, navíc firmy připraví o peníze, které by jinak mohly použít buď na zvyšování platů zaměstnanců, nebo na potřebné investice,“ vysvětluje viceprezident Svazu Radek Špicar.

Skoro dvojnásobně by se měla zvýšit i daň z nemovitosti. Dál se pak bude upravovat podle inflace. Nakonec ale celá připadne obcím. Původně si polovinu chtěl brát stát do svého rozpočtu.

Anna Horáčková, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme