Ekologové nesouhlasí s návrhem státní energetické koncepce

Ekologové varují před návrhem nové státní energetické koncepce. Tvrdí, že soustředění se na jaderné elektrárny není správné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edvard Sequens

Edvard Sequens | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Návrh státní energetické koncepce počítá s tím, že podíl energie získávané z jádra by měl do roku 2030 dosáhnout padesáti procent, přičemž v současnosti se pohybuje kolem třetiny. Znamenalo by to tedy dostavbu dvou bloků Temelína.

Varianta, kdy polovinu veškeré elektřiny v Česku budou do roku 2030 vyrábět jaderné elektrárny, není podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nic nového.

„Protože podobný záměr je už v platné státní energetické koncepci z roku 2004,“ řekla Dana Drábová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a Edvard Sequens z Calla – Sdružení pro záchranu prostředí mluví o návrhu státní energetické koncepce ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„My si myslíme, že by se český stát a Česká republika měla zamyslet nad jiným směřováním,“ uvedl Edvard Sequens z Calla – Sdružení pro záchranu prostředí.

Za několik let bude podle jeho slov energetika o kus dál, než je tomu nyní, a bude využívat modernější technologie.

„Bude se mnohem více zaměřovat na energetickou efektivitu, úspory, využívání obnovitelných zdrojů. A my do toho přicházíme v podstatě se zastaralou technologií, kterou budeme provozovat dalších šedesát let,“ řekl Edvard Sequens.

Expertní skupina: V roce 2030 by se měla polovina elektřiny vyrábět z jádra

Číst článek

Zdůraznil, že je nutné vytvořit podmínky pro rozvoj obnovitelných zdrojů v České republice.

Ekologové také varují, že Česko si zadělává na problém, protože jaderné elektrárny se prý v budoucnu neobejdou bez podpory státu, zatímco energie z obnovitelných zdrojů bude dál zlevňovat.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme