USA smí uvalit cla na dovoz zboží z Evropské unie, rozhodla WTO. Dotknou se letadel, vína nebo sýrů

Světová obchodní organizace kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z Evropské unie v objemu 7,5 miliardy dolarů, zhruba 177 miliard korun ročně.

Ženeva/Brusel/Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský výrobce letadel Airbus

„Evropa čelí clům, protože Airbus léta odmítá vyhovět rozhodnutím Světové obchodní organizace,“ uvedl Boeing. | Foto: Regis Duvignau | Zdroj: Reuters

Spojené státy uvedly, že v reakci na verdikt Světové obchodní organizace zavedou 18. října odvetná cla deset procent na evropská letadla a 25 procent na zemědělské a průmyslové zboží.

Evropská komise vyzvala, aby spory kolem subvencování výroby letadel vyřešily obě strany dohodou, a varovala, že pokud Američané cla skutečně zavedou, pak Evropská unie odpoví stejným způsobem.

‚Gesto dobré vůle.‘ Spojené státy odsunou o dva týdny navýšení cla na čínské zboží, oznámil Trump

Číst článek

Washington požadoval souhlas se zavedením cel na dovoz v roční hodnotě 11,2 miliardy dolarů. Vypracoval už předběžný seznam zboží, na které by mohl uplatnit až stoprocentní clo. Seznam zahrnuje kromě letecké techniky i například víno, kabelky nebo sýry, uvedla agentura Reuters.

Washington cla nemůže zavést okamžitě, tento krok ještě musí formálně schválit orgán Světové obchodní organizace pro řešení sporů. Podle zdrojů Reuters požádaly Spojené státy o svolání mimořádného zasedání tohoto orgánu, které by se mohlo konat už 14. října.

Zdroje také uvedly, že Washington by mohl ještě ve středu zveřejnit seznam produktů, které se stanou terčem nových cel. Spojené státy v dubnu představily předběžný seznam zahrnující zboží, jehož roční dovoz z Evropské unie má hodnotu 21 miliard dolarů. V červenci pak seznam rozšířily o import v hodnotě čtyř miliard dolarů.

Vzájemné obviňování

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u Světové obchodní organizace navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly organizace své výrobce letadel finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Obě strany se následně začaly připravovat na případné uvalení cel, která by byla odvetou za škody vzniklé v důsledku subvencí. Unijní na zavedení cel na americké zboží Světová obchodní organizace ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.

Akcie Airbusu ve středu odepsaly dvě procenta a uzavřely na čtyřměsíčním minimu. Americký konkurent Boeing uvedl, že Airbus by mohl zavedení cel odvrátit tím, že začne plnit požadavky Světové obchodní organizace. „Evropa čelí clům, protože Airbus léta odmítá vyhovět rozhodnutím Světové obchodní organizace,“ uvedl Boeing. „Dokonce ještě dnes by Airbus mohl cla zcela odvrátit, kdyby plně dostál svým závazkům. Doufáme, že to nakonec udělá,“ dodala americká firma.

Unie nadále ochrání evropské výrobce jízdních kol, cla na dovoz z Číny prodlouží o pět let

Číst článek

Evropská unie u Světové obchodní organizace zahájila řízení, které má prokázat, že vyhověla všem dřívějším rozhodnutím týkajícím se Airbusu. Obchodní organizace ale ve středu rozhodla, že Spojené státy nemusejí se zavedením cel čekat na výsledek tohoto řízení.

Podle Evropské komise by se obě strany místo zavádění cel měly spravedlivě dohodnout. Pokud by Washington k výběru cel skutečně přistoupil, nemá Brusel jinou možnost než odpovědět stejným způsobem, uvedla komise ve svém dnešním sdělení.

Měli bychom se vyhnout tomu, abychom na sebe vzájemně uvalovali cla. Způsobilo by to škodu našim ekonomikám, světovému obchodu a leteckému průmyslu, uvedla ještě před zveřejněním rozhodnutí Světové obchodní organizace mluvčí Evropské komise. Jsme připraveni spolupracovat (s USA) na spravedlivém a vyváženém řešení, dodala.

Airbus ve středu vyzval k rozhovorům, které by zmírnily obchodní napětí mezi USA a EU. Pokud se Úřad amerického obchodního zmocněnce rozhodne uvalit cla na dovoz letadel a dílů pro letadla, vyvolá to nejistotu a potíže nejen v leteckém průmyslu, ale i v širší globální ekonomice, dodal Airbus.

Jeho šéf Guillaume Faury varoval, že zavedení amerických cel by mělo negativní dopad na americké letecké společnosti a jejich zákazníky i na trh práce ve Spojených státech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme