Rada České národní banky zatím úroky nesníží. Základní sazba zůstane nadále na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na čtvrtečním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Informovala o tom mluvčí ČNB Petra Krmelová. Základní úroková sazba je na této úrovni od června 2022. Analytici byli před čtvrtečním jednáním bankovní rady rozděleni, část očekávala, že centrální banka vzhledem k vývoji ekonomiky už zahájí snižování úroků.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:49 2. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka (ilustrační foto)

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na čtvrtečním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Tisková konference po jednání rady se uskuteční v 15.45 za účasti guvernéra ČNB Aleše Michla. Na ní představí důvody čtvrtečního rozhodnutí a makroekonomickou prognózu centrální banky, na jejímž základě členové bankovní rady o nastavení sazeb rozhodovali.

Vedle základní úrokové sazby ponechala bankovní rada beze změny i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, je nadále šest procent.

Češi už bohatnou půl roku, takže by člověk doufal, že porostou tržby. Ale klesají, říká analytik

Číst článek

Část analytiků očekávala, že ČNB ve čtvrtek zahájí snižování sazeb. Podle nich pro to hovořila ekonomická situace, když meziměsíční inflace je na stabilních nízkých hodnotách a ekonomika je v útlumu, což prokázal i první odhad hrubého domácího produktu (HDP) za třetí čtvrtletí. HDP se meziročně snížil o 0,6 procenta, mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

Aktuální období beze změn úrokových sazeb je nejdelší od roku 2017. Tehdy skončila téměř pětiletá fáze, kdy základní úroková sazba byla beze změny na 0,05 procenta. Od roku 2017 bankovní rada měnila sazby přinejmenším jednou ročně.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme