Bezhotovostní platby v Evropské unii výrazně zlevní

Jedna platební karta a levnější převody peněz v celé Unii. To by mimo jiné měl přinést jednotný evropský platební prostor, jehož pravidla dnes schválili europoslanci. Státy sedmadvacítky nyní mají zhruba dva roky času na to, aby novou směrnici převedly do národní legislativy. Legislativa se týká všech členských zemí a ne pouze eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail kreditních karet

Detail kreditních karet | Foto: Jan Rosenauer

50 miliard eur - tolik by měl jednotlivým spotřebitelům i firmám v Evropské unii každý rok ušetřit vznik jednotného platebního prostoru. Legislativa stručně řečeno počítá s tím, že přeshraniční bankovní převody budou probíhat stejně rychle a za podobné ceny, jako uvnitř jednoho státu.

Ať už se to týká převodů z účtu na účet, inkasa nebo podobných transakcí. Současně se mají výrazně snížit poplatky za takové bankovní služby. Například výběr z bankomatu v cizině by měl zlevnit výrazně. Pokud nyní cestujeme do zahraničí, zaplatíme za výběr z tamního bankomatu nemalé částky. V budoucnosti by se však poplatky v zahraničí neměly od těch domácích příliš lišit. Nový systém by měl pomoci především lidem, kteří pobývají často v zahraničí - ať už kvůli rekreaci nebo pracovně.

S příslušnou směrnicí už souhlasily členské státy a hlasováním v Evropském parlamentu je definitivně přijatá. Evropské finanční instituce mají nyní dva a půl roku čas, aby ji uvedly do praxe. Podle prvních reakcí by s tím neměly mít problém.

Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme