„Každý podnik to dělá jinak, ale – nevěřte na spropitné kartou. V ideálním případě se stane, že vy své zdaněné peníze ještě jednou odevzdáte státu,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Název jídla může evokovat představu, že půjde o pokrm s nějakým Pepíkem nebo od Pepíka, ale jde o velký omyl. Caccio e pepe v italštině znamená pokrm se sýrem a černým pepřem, a je tomu opravdu tak.
Zůstat v Itálii u jedné značky likéru nebo aperitivu se rovná sebelynčování. Itálie je totiž v tomto směru zemí zaslíbenou, protože v základní řadě najdeme 42 značek.
Máslo, smetana a sýr. Tři ingredience, které když jsou pohromadě, u mě vždy evokují blízkost alpských velikánů. Ne jinak tomu je v italské oblasti Lombardie, kterou prezentuje úžasné město Milán.
Krevety můžeme přidat do mnoha pokrmů a spárovat s citrusy, bylinkami, rajčaty, chilli, kukuřicí, slaninou a česnekem. O krevetkách na česneku bude i dnešní recept.
Veko-zelo-vepřo, chlebíček kulajda nebo chlebíček nasladko – to jsou některé z odvážných kombinací, které mohli ochutnat návštěvníci chlebíčkové slavnosti v Ústí nad Orlicí.
Vláda zákaz vydala v reakci na dlouhodobé stížnosti výrobců z masného průmyslu, podle kterých bylo označování rostlinných výrobků jako třeba veganský steak matoucí pro spotřebitele.
Lukáš Hejlík je herec a propagátor gastronomie. Během svých cest po České republice mapuje podniky, a ty nejlepší z nich pak prezentuje na sociálních sítích, ve vlastní aplikaci a knihách.
Prodej norimberských grilovaných klobás sahá do první poloviny 14. století. O sto let později se na tržišti objevují dva stánky specializované na prodej dnes vyhlášených klobásek.
Skupina vědců zkoumala dva druhy velkých krajt po dobu 12 měsíců na farmách v Thajsku a Vietnamu a zjistila, že jejich chov je efektivnější než chov jiných hospodářských zvířat.
Loňská produkce v Burgundsku dosáhla objemu 1,899 milionu hektolitrů vína, což je ekvivalent asi 140 milionů lahví. „Rok 2023 pokořil všechny rekordy,“ uvedl místopředseda profesního sdružení BIVB.
Šéfkuchaři při slavnostním obřadu slavili a jindy se zase snažili skrýt své zklamání a hněv. Restaurace se většinou o odebraných hvězdičkách dozvědí pouze přes telefon.
Žáby byly houfně loveny ve volné přírodě až byl v 80. letech minulého století volný lov žab zakázán, neboť jejich počet rapidně klesal. Francouzi si populaci vlastních žab skoro snědli.
Ušlechtilá plíseň, která se využívá pro výrobu sýrů, totiž existuje jen v laboratorních podmínkách a její reprodukce začíná být značně problematická. Podle vědců tak může „vymřít“.
U nás se rodinným stříbrem nazývala třeba Becherovka, ale ta už patří polské skupině. To se Belgičanům stát nemůže. Na svoje rodinné stříbro, jakým vafle určitě jsou, si sáhnout nedají.
Běžné menu se v restauracích rychlého občerstvení pohybuje nad 200 korun. To je víc než v mnoha restauracích. Například cena cheeseburgeru v McDonalds se za posledních deset let víc než zdvojnásobila.
Chystám se sem zajít už hodně dlouho. Tuto ikonickou restauraci jsem sice už jednou navštívila, ale stoly v hlavním sále byly tehdy beznadějně obsazeny a zamluveny po celý čas mé dovolené.
Bylo to přesně takové, jaké to má být, polévka byla vynikající, vepřové šťavnaté, zelí plné chutí, knedlík nadýchaný a bábovka pohádková. V jeden moment jsem zapomněla, že jsem na Miami.