SPORT | Rychlé zprávy

Neděle 19. 5. 2024

Úmrtí Mráze

Krátce před 83. narozeninami zemřel v Kostarice bývalý československý fotbalový reprezentant a stříbrný olympijský medailista z Tokia 1964 Ivan Mráz.

Satková stříbrná na ME

Vodní slalomářka Gabriela Satková získala po úpravě výsledků stříbrnou medaili na mistrovství Evropy v Tacenu na kánoi. Vyhrála Němka Herzogová.

Satková míří na olympiádu

Gabriela Satková jako jediná česká kanoistka postoupila do finále mistrovství Evropy ve slalomu a zajistila si účast na olymoijských hrách. V kvalifikaci se dělila o 7. místo.

Ondra třetí v kvalifikaci

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v první ze dvou kvalifikačních soutěží o olympijské hry třetí místo a výrazně se přiblížil účasti v Paříži.

Usyk mistrem v těžké váze

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk je po čtvrtstoletí prvním absolutním mistrem světa v těžké váze. V titulovém zápasu v Rijádu mezi dosud neporaženými soupeři porazil Usyk na body Brita Tysona Furyho a sjednotil mistrovské pásy čtyř hlavních organizací.

Sobota 18. 5. 2024

Čeští volejbalisté porazili Estonsko

Volejbalová reprezentace vyhrála úvodní utkání zlaté Evropské ligy. Estonce porazili 3:0 na sety.

Slavia ve 3. předkole

Slavia začne kvalifikaci do Ligy mistrů až ve třetím předkole. Atalanta si totiž zajistila účast v neprestižnější kontinentální soutěži umístěním v lize, stejně tak Leverkusen. Pražané se tak už nemusí ohlížet na výsledek finále Evropské ligy.

Volejbalistky porazily Rumunsko

České volejbalistky v zápase zlaté Evropské ligy porazily Rumunsko 3:1 na sety. Po dvou utkáních tak stále drží stoprocentní bilanci.

Mostecké házenkářky slaví titul

Házenkářky Mostu slaví desátý titul české extraligy. Doma sice prohráli s Kynžvartem 26:27, před týdnem na palubovce soupeře ale zvítězili 25:20 a dvojzápas tak ovládli.

Ganna ovládl časovku

Časovku na Giro d'Italia ovládl domácí závodník Filippo Ganna. Druhého Tadeje Pogačara porazil o 29 vteřin, Slovinec ale stále vede celkové pořadí. Josef Černý dojel 16., Jan Hirt 50.

De Zerbi končí v Brightonu

Italský trenér Roberto De Zerbi po sezoně skončí na lavičce fotbalového Brightonu. Podle klubového prohlášení na jihu Anglie končí po vzájemné dohodě.

Pátek 17. 5. 2024

Nečas posílí český tým

České hokejisty posílí na domácím mistrovství světa v Praze útočník Martin Nečas z Caroliny. Hurricanes skončila sezona NHL. K národnímu týmu by se měl Nečas připojit v sobotu.

Van Persie trenérem Heerenveenu

Bývalý útočník Arsenalu nebo Manchesteru United Robin van Persie se stane novým trenérem nizozemského Heerenveenu. S klubem podepsal dvouletou smlouvu. Pro van Persieho jde o první angažmá v roli hlavního trenéra na nejvyšší úrovni.

Golfista Scheffler zatčen

Světová golfová jednička Scottie Scheffler byla před 2. kolem majoru PGA Championship zatčena. Podle ESPN Scheffler nerespektoval pokyny policistů zasahujících u nehody před golfovým klubem. Začátek 2. kola je kvůli nehodě odložen.

Rakušan Alaba bez Eura

Obránce Realu Madrid David Alaba musí podle španělských médií na operaci levého kolena a na mistrovství Evropy si nezahraje. Podle agentury APA by však měl odcestovat s rakouským národním týmem jako asistent.

Sázkařská mafie v Austrálii

Tři fotbalisté australského klubu Macarthur FC byli zadrženi kvůli podezření z ovlivňování zápasů nejvyšší soutěže. Údajně spolupracovali s jihoamerickou mafií, v loňských zápasech měli ovlivnit počet žlutých karet. Úřady jména nezveřejnili, podle médií však jde o Kearyna Baccuse, Claytona Lewise a kapitána týmu Ulisese Ávilu.

Češi v Helsinkách

Obránce Ronald Knot a útočník Petr Kodýtek budou od příští sezony oblékat dres IFK Helsinky. Knot se do finského hlavního města přesouvá z Liberce, Kodýtek přestupuje v rámci ligy po jedné sezoně v Ilves Tampere.

Čtvrtek 16. 5. 2024

Rakušané zaskočili Finsko

Rakouští hokejisté porazili na mistrovství světa ve skupině A v Praze překvapivě Finsko 3:2. Favorit sice vedl už 2:0, ale v poslední sekundě dovršil obrat útočník Benjamin Baumgartner.

Alaphilippe znovu vítězí

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe si dojel po úniku ve 12. etapě pro první vítězství na Giru d'Italia. Celkové pořadí dál vede Slovinec Tadej Pogačar, který dorazil po 193 kilometrech do cíle ve Fanu v první velké skupině se ztrátou 5:25 minuty na vítěze. Stejně jako český jezdec Jan Hirt, který zůstal v průběžném pořadí jedenáctý.

Slavia pyká za pyrotechniku

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala Slavii za masivní použití pyrotechniky v domácím utkání 1. kola nadstavbové skupiny o titul s Ostravou (5:0) pokutou 200 tisíc korun. Informovala o tom v komuniké.

Rekordní trest pro Matouška

Kapitán druholigové Kroměříže Tomáš Matoušek dostal od disciplinární komise Ligové fotbalové asociace rekordní trest na 12 zápasů za faul na Romana Horáka z B-týmu Sparty.

Rittich prodloužil v NHL

David Rittich bude v NHL i nadále hájit branku Los Angeles. Kings na webu oznámili, že s jednatřicetiletým českým gólmanem, jenž se mohl stát po sezoně volným hráčem, podepsali nový roční kontrakt na rovný milion dolarů.

Colorado snížilo sérii

Hokejisté Colorada zvítězili v semifinále Západní konference NHL na ledě Dallasu 5:3 a snížili stav série na 2:3.

Středa 15. 5. 2024

Házenkáři Plzně mají první bod ve finále

Finále extraligy házenkářů, v němž se pošesté za sebou střetávají Plzeň a Karviná, rozehrál lépe mistrovský Talent tým. Západočeši doma porazili svého dlouholetého rivala Baník 30:25 a v play off vyhráli i sedmé utkání. Souboj o titul na tři vítězné zápasy pokračuje v sobotu ve Slezsku.

Van der Poel pojede na LOH pouze silnici

Cyklistický univerzál Mathieu van der Poel po dlouhém zvažování oznámil, že na olympijských hrách v Paříži nepojede závod horských kol. Devětadvacetiletý Nizozemec se soustředí na silniční závod s hromadným startem, v němž je úřadujícím mistrem světa. Olympijský závod se pojede v sobotu 3. srpna, necelé dva týdny po konci Tour de France na kterou se Van der Poel také chystá.

Čopra na Zlaté tretře

Olympijský vítěz a úřadující mistr světa v hodu oštěpem Níradž Čopra bude startovat na Zlaté tretře v Ostravě. Městský stadion ve Vítkovicích tak uvidí další duel hvězdného Inda se stříbrným medailistou z Tokia Jakubem Vadlejchem.

Nová smlouva pro Albona

Pilot formule 1 Alex Albon podepsal novou víceletou smlouvu se stájí Williams. Ukončil spekulace, podle kterých měl po konci předchozího kontraktu v roce 205 odejít do Red Bullu, nebo Mercedesu.

První MS klubů fotbalistek

V roce 2026 se na přelomu ledna a února uskuteční první mistrovství světa klubů fotbalistek. Hrát se bude jednou za čtyři roky a zúčastní se ho šestnáct týmů.

Cena Marka Messiera

Obránce Jacob Trouba získal cenu Marka Messiera pro vůdčí osobnost NHL. Mimo led kapitán Rangers jako amatérský malíř prodával svá díla a peníze posílal na dobročinné účely.

Úterý 14. 5. 2024

Sedmý zápas semifinále NBL

O druhém finalistovi ligy basketbalistů rozhodne až sedmý zápas. Úřadující vicemistr Děčín doma porazil Ústí nad Labem 79:66 a potřetí v sérii se mu povedlo vyrovnat.