Olympijská pochodeň připlouvá do Marseille. Policisté preventivně kontrolují tisíce lodí a omezili rybolov

K francouzským břehům se blíží historická třístěžňová plachetnice Belem se vzácným nákladem. Na palubě totiž veze olympijskou pochodeň. Plavidlo, které na konci 19. století přiváželo z Karibiku kakaové boby, rum a cukr, připluje do Marseille ve středu. Na bezpečnost ve městě i v přístavu dohlíží tisícovky policistů.

Od stálého zpravodaje Marseille Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekání na olympijskou pochodeň v Marseille

Čekání na olympijskou pochodeň v Marseille | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Ve starém marseilleském přístavu kotví přes 3000 lodí. Všechny musí policisté v těchto dnech zkontrolovat, jestli na nich nejsou zbraně nebo bomby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marseille se připravuje na příjezd olympijské pochodně, o bezpečnostních opatřeních natáčel Martin Balucha

Policistka Marion má na vodítku psa Relkeho. Vyrazili na obhlídku. Relke skočil do jedné z lodí. Všechno očuchává a prohledává. „Teď hledá výbušniny, zbraně nebo munici. Pokud něco takového objeví, tak si sedne nebo lehne,“ popisuje Marion.

Relke je belgický ovčák. Na nohou má botičky, aby lodě nepoškrábal a neponičil. Policistka Marion říká, že mu nejsou zrovna pohodlné, protože se v nich hodně potí. Majitel lodi Fred psí botičky ale oceňuje.

„Zotvírali všechno, co mohli. Byli ale velmi milí. Chtěl jsem tady být, abych je na lodi přivítal. Pes všechno očichal, ale nic nenašel. Všechno dobře dopadlo,“ těší ho.

Policistka Marion vyrazila se psem Relkem na obhlídku lodí | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Marseilleský přístav prohledávalo 80 psů ze všech koutů Francie. 

„Psi jsou stále efektivnější než stroje. Zatím jsme nedokázali postavit přístroj, který by vyhledal výbušné látky, drogy nebo munici lépe než psi,“ vyzdvihuje policista David, který má operaci v marseilleském přístavu na starosti.

Zatímco psi prohledávají paluby lodí, pod hladinou pracují vodní drony a potápěči. Na příjezd olympijské pochodně bude v Marseille dohlížet na 6000 policistů.

Jejich vedení se shoduje na tom, že nic takové jihofrancouzské město ještě nezažilo. A to v posledních měsících hostilo světový šampionát v ragby nebo papeže Františka.

„Podobná opatření jsme tady v Marseille nikdy neměli. Chceme být maximálně efektivní,“ zdůrazňuje policista David.

Čekání na olympijskou pochodeň v Marseille | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli bezpečnostním opatřením bude v Marseille omezená i lodní doprava, což kritizují místní rybáři.

„Nemůžeme rybařit a rozhazovat sítě od oblasti Pointe Rouge až po starý marseilleský přístav, protože sem připluje loď s olympijskou pochodní. Mám olympijské hry ráda, vždycky se na ně dívám, ale pro naše podnikání to není zrovna ideální,“ zlobí se Carinne.

Loď Belem byla postavená v roce 1896, tedy ve stejný rok, kdy vznikly moderní olympijské hry. Plachetnice se přiblíží k Marseille ve středu v poledních hodinách. U břehů jihofrancouzského města se k ní připojí přes tisíc lodí a člunů.

Večer historická plachetnice vpluje do starého marseilleského přístavu. Doprovodí ji při tom francouzská letka, která na nebi nakreslí olympijské kruhy.

Loď připluje až k pontonu, který připomíná atletickou dráhu. Tam si olympijskou pochodeň převezme plavec a olympijský šampion Florent Manaudou a začne dva a půl měsíce dlouhá štafeta po Francii i ve francouzských zámořských oblastech. Olympijské hry začnou v Paříži 26. července.

Čekání na olympijskou pochodeň v Marseille | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme