3200 uvězněných lidí. Výletní loď odmítají přístavy, část lidí na palubě má příznaky cholery

Výletní loď Norwegian Dawn (na snímku u pobřeží Bermud) | Foto: Gary Cameron (BERMUDA) | Zdroj: Reuters

Kvůli podezření, že u části pasažérů propukla cholera, nechtějí úřady na Mauriciu nechat zakotvit výletní loď Norwegian Dawn s více než 3000 lidmi na palubě. Už předtím ji odmítl také ostrov Réunion. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se teď čeká na výsledky zdravotních testů.

Port Louis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřady malé ostrovní země v Indickém oceánu uvedly, že nejméně 14 cestujících a jeden člen posádky trpí průjmy a zvracením, které jsou typickými příznaky cholery. Tito lidé jsou nyní izolováni na pokojích a musí čekat na výsledky testů, které by měly být známy v úterý.

Jsou obří výletní lodě zbytečný luxus? Mají extrémní dopad na klima, varuje environmentalista

Číst článek

Spolu s nimi na moři musí trpělivost projevit zhruba 1000 členů posádky a 2200 pasažérů, z nichž se v neděli velká část měla vydat domů. Na palubě lodi je na Mauriciu mělo vystřídat přes 2200 nových cestujících.

Americká firma Norwegian Cruise Line, která loď provozuje, uvedla, že se u malého počtu pasažérů během dvanáctidenní plavby z jižní Afriky objevily mírné symptomy žaludečních obtíží. Vylodění je podle ní zatím odložené na úterý. Na palubě se zpřísnila hygienická opatření.

Epidemie cholery

Země v jižní Africe se už několik měsíců potýkají s jednou z nejhorších epidemií cholery za poslední roky. Do poloviny ledna odtud bylo hlášeno přibližně 200 000 případů onemocnění a více než 3000 úmrtí.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti.

Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná. Nemoci lze čelit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme