Archiv | zprávy ze dne 4. dubna 2017

| ČTK, VM |Fotbal

Bitva o semifinále Mol Cupu: Po penaltách postupuje Boleslav

Druhými čtvrtfinalisty Mol Cupu jsou fotbalisté Mladé Boleslavi. Středočeši ve vršovickém Ďolíčku sice ztratili vedení, ale po 120 minutách zápasu uspěli v penaltovém rozstřelu. Mezi nejlepšími čtyřmi celky pohárové soutěže doplnili Opavu, o dalších semifinalistech se rozhodne ve středu a příští týden.

|Martin Dorazín, ph |Zprávy ze světa

Rusko odškodní oběti teroristického útoku v petrohradském metru, rodiny dostanou 450 tisíc korun

V Petrohradě zostřují bezpečnostní opatření po teroristickém útoku v metru. Zahynulo při něm 14 lidí a pět desítek bylo zraněno. Rodinám obětí i zraněným stát vyplatí poměrně vysoké odškodnění. List Kommersant s odvoláním na zdroje ve vládě informuje o plánování demonstrací proti teroru ve velkých ruských městech.

| ČTK, dp |Zprávy ze světa

Záchranáři: při útoku plynem zemřelo v Sýrii 100 lidí. Bílý dům z masakru viní Bašára Asada

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 11 dětí. Čtyři stovky dalších lidí byly zraněny. Oznámil to svaz syrských záchranných organizací (UOSSM). Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že útočila letadla syrské vlády či jejího podporovatele Ruska a že byl použit toxický plyn. Americká vláda je přesvědčena, že šlo sarin. Syrská armáda ale něco takového odmítla a ruské ministerstvo obrany popřelo, že by jeho letadla v úterý v daném místě útočila. Kvůli tragédii se ve středu sejde Rada bezpečnosti OSN.

| ČTK |Literatura

Magnesiu Literu získaly příběh o drsném dospívání v nehostinném světě i román o uprchlících

Knihou roku se v soutěži Magnesia Litera stal román Jezero, který napsala Bianca Bellová. Próza je drsným příběhem o dospívání a zároveň postapokalyptickým podobenstvím o zničení přírody, po kterém následuje zpustošení lidských vztahů i duší jednotlivých lidí. Pořadatelé v úterý v Národním divadle v Praze vyhlásili i vítěze osmi kategorií soutěže, jež má propagovat kvalitní četbu. V té nejsledovanější, v kategorii prózy, zvítězil Marek Šindelka s románem Únava materiálu.

| ČTK |Zprávy z domova

Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto o národních parcích. Šumavské obce se obrátí na Ústavní soud

Nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě budou platit. Sněmovna v úterý přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana, podle kterého novela o ochraně přírody a krajiny nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku. Předloha nyní bude moci vyjít ve sbírce.

| ČTK |Ekonomika

Sněmovna schválila daňový balíček, slevy na děti vzrostou

Sněmovna opětovně schválila vládní daňový balíček, který především od letošního roku zvyšuje daňové slevy na druhé a další dítě. Poslanci odmítli pozměňovací návrhy Senátu, který chtěl osvobodit pozemky okolo staveb při jejich prodeji od daně z přidané hodnoty. S návrhem nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Daňový balíček, který mění sedm zákonů z daňové oblasti, nyní zamíří k podpisu prezidenta.

| ČTK |Zprávy ze světa

Jaké je vaše heslo k Facebooku a světonázor? Cizince čeká v USA přísnější kontrola

Cizinci, kteří chtějí navštívit Spojené státy, a to i na krátkou dobu, mohou být donuceni prozradit úřadům kontakty na svých mobilních telefonech, přístupová hesla ke svým účtům na internetových sociálních sítích a údaje o finanční aktivitě. Zároveň se budou muset podrobovat výslechu ohledně svých světonázorů. Informoval o tom v úterý deník The Wall Street Journal s odvoláním na úřední zdroje, které přezkoumávají možné postupy prověřování lidí cestujících do USA.

| ČTK, VM |Hokej

Chomutov snížil semifinálovou sérii, Bílé Tygry porazil 2:0

Piráti Chomutov zdramatizovali semifinálovou sérii play-off hokejové extraligy. Ve třetí třetině jednoznačně přestříleli obhájce titulu z Liberce a po gólech Vondrky a Humla vyhráli 2:0, stav série je 2:1 pro Tygry. Do čela baráže jde Jihlava, která v Českých Budějovicích vyhrála po prodloužení.

| mls |Zprávy ze světa

Student z Petrohradu: Detektory kovu bomby neodhalily. Doufám, že nás vláda ochrání

ROZHOVOR. "Měl jsem strach - ještě nikdy se to nestalo tak blízko mě," popisuje Nikita Zubarjov pondělní odpoledne, kdy v petrohradském metru zabíjela bomba. Stanicí, kde našli druhou nevybuchlou nálož, projíždí student Vyšší ekonomické školy v Petrohradě skoro každý den. O pachateli krveprolití nechce spekulovat, zato o detektorech kovu při vstupech do metra má jasno: "Bomby neodhalily, takže předpokládám, že nefungují správně nebo nefungují vůbec," doufá Zubarjov v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu v lepší bezpečnost svého města.

|Evelyna Kulíšková, ph |Zprávy z domova

V ulicích se vyskytuje člověk obalový. Kampaň upozorňuje na hromadění odpadků během nákupu

V Praze začíná kampaň neziskové organizace Bezobalu. Aktivisté během ní chtějí lidem ukázat, jak můžou ušetřit peníze i přírodu. Stačí, když budou nakupovat zboží bez průmyslových balení. Podle šéfa kampaně Petra Hanzela každý Čech průměrně vyprodukuje kilo odpadků denně. Kampaň má lidem ukázat, že to může být mnohem méně a s nadsázkou představuje nově objevený článek evolučního řetězce - člověka obalového.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

Byl jsem u Rittiga v hotelu Ventana, s úplatky jsem se nesetkal, řekl soudu exposlanec ODS Šnajdr

Vůbec poprvé Marek Šnajdr veřejně přiznal, že se účastnil schůzek s lobbistou Ivo Rittigem. U Městského soudu v Praze někdejší náměstek ministerstva zdravotnictví a exposlanec ODS vypověděl, že v hotelu Ventana v centru Prahy řešili politickou situaci před sjezdem ODS. Jméno Šnajdr se v zápisníku stíhaného exředitele nemocnice objevuje opakovaně, a to i v souvislosti s dvoumilionovým úplatkem, jenž mu měl Rittig nabízet. Šnajdr ale popřel, že se něco takového stalo.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Dříve největší léčebna v USA, dnes chátrající kolos. Nemocnici v Georgii obklopují tisíce hrobů

FOTO UVNITŘ. V americkém městečku Milledgeville se nachází zchátralý areál největší psychiatrické léčebny v USA. Jeho součástí je přes 200 budov a mimo jiné i hřbitov, na kterém stojí tisíce očíslovaných kolíků, které připomínají více než 25 tisíc pacientů pohřbených v nemocničním areálu. Série snímků fotografa a průzkumníka opuštěných míst, vystupujícího pod jménem Abandoned Southeast, v překladu opuštěný jihovýchod, zachycuje areál vyprázdněného nemocničního areálu i okolí.

| moš |Zprávy ze světa

Hrdina z petrohradského metra. Strojvůdce jel dál i po výbuchu, zachránil cestující

Padesátiletý Alexandr Kaverin se po pondělním teroristickém útoku v petrohradském metru dostal do centra pozornosti. Řidič soupravy, ve které explodovala bomba, po výbuchu nezpomalil a vlak zastavil až v nejbližší stanici. Podle policie tak umožnil rychlý přístup záchranářů ke zraněným, což pravděpodobně snížilo počet obětí na životech.

| ČTK |Zprávy z domova

Do Česka se dostaly tuny problematického masa z Brazílie. Část obsahuje salmonelu

Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely, uvedl v úterý mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. V dalších pěti tunách masa z Brazílie v Olomouckém kraji veterináři zjistili vyšší obsah vody, než dovoluje legislativa.

| ČTK |Zprávy ze světa

V petrohradském metru útočil 23letý Kyrgyz, potvrdili ruští vyšetřovatelé

Ruský Vyšetřovací výbor, což je obdoba amerického FBI, identifikoval bombového atentátníka z Petrohradu. Podle něj útočil 23letý Kyrgyz Akbardžon Džalilov. Exploze ve vagónu metra si dosud vyžádala 14 mrtvých, desítky dalších lidí byly zraněny. V druhém největším městě Ruska nadále panují přísná bezpečnostní opatření, kvůli anonymnímu telefonickému varování před bombovým útokem musela být v úterý uzavřena stanice metra Senné náměstí, u níž v pondělí došlo k výbuchu.

| ČTK |Zprávy ze světa

Maďarský parlament schválil sporný zákon o zahraničních školách. Míří proti Sorosovi, tvrdí kritici

Maďarský parlament dnes schválil kontroverzní novelu zákona omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána.

| ČTK |Ekonomika

OKD má koupit Prisko. Havlíček se s Babišem domluvil na řešení situace černouhelné firmy

Ministerstva financí a průmyslu se dohodla na společném návrhu na řešení situace černouhelné firmy OKD, která je v úpadku. Společný kompromisní návrh předloží ve středu vládě. Za stát by měla podat nabídku na koupi společnost Prisko. Státní podnik Diamo se má na procesu převzetí také podílet. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to novinářům řekl nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

| ČTK, Anna Jadrná |Zprávy ze světa

Diamant Pink Star je nejdražším drahokamem světa. Prodal se za 1,8 miliardy korun

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je nově růžový diamant Pink Star. Kupující za něj zaplatí 71,2 milionu dolarů, tedy v přepočtu 1,8 miliardy korun. Drahokam o váze 59,6 karátu dražila v Hongkongu aukční síně Sotheby's. Naposledy se růžový diamant prodal před čtyřmi lety za 83 milionů dolarů, kupec ale nakonec nedokázal tuto částku zaplatit.

|Martin Dorazín, Matěj Štýs, dp |Zprávy ze světa

Počet obětí v Petrohradu stoupl z 11 na 14. Anonym nahlásil další bombu v metru

V Petrohradu začal platit třídenní smutek. Při pondělním útoku na metro zemřelo nejméně 14 lidí a desítky utrpěly zranění. Nálož vybuchla v soupravě mezi stanicemi metra, explozi policie vyšetřuje jako teroristický čin. Ruští vyšetřovatelé oznámili, že výbuch způsobil sebevražedný atentátník. Kyrgyzská rozvědka ráno uvedla, že jedním z pachatelů je pravděpodobně rodák z Kyrgyzstánu s ruským občanstvím. Kvůli anonymnímu varování před bombovým útokem musely být v úterý v Petrohradu uzavřeny nejméně tři stanice metra, vyklizen byl i jeden supermarket.

| ČTK, jra |Zprávy z domova

Britská velvyslankyně půjde na kobereček. Zaorálek ji povolal kvůli kauze ubitého Čecha

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si předvolal britskou velvyslankyni v Praze Jane Thompsonovou kvůli osvobozujícímu verdiktu soudu nad Britem, který loni v Londýně řetězem ubil českého občana. Ministerstvo zahraničí to uvedlo na svém webu. Ministr zároveň vyzval britskou prokuraturu, aby využila všechny opravné prostředky k přezkoumání osvobozujícího rozsudku . Zaorálek se vyjádřil i pro Český rozhlas Plus.

| ČTK, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Znalec z Janouškovy kauzy vinu odmítl. Posudek mi zadal kamarád z vojenské prokuratury, řekl u soudu

Bývalý dopravní znalec Jiří Doleček u soudu popřel, že by zkreslil posudek v případu nehody lobbisty Romana Janouška. K vypracování posudku ho prý při náhodném setkání vyzval bývalý kamarád z doby, kdy Doleček pracoval pro vojenskou prokuraturu. Muže nejmenoval, s Janouškem ale prý nemá nic společného. Čtyřiaosmdesátiletému Dolečkovi hrozí za zkreslení posudku ve prospěch lobbisty až tříleté vězení. Na svých odborných závěrech trvá, Janouškův případ je podle něho justiční omyl. Hlavní líčení bude pokračovat v červnu.

| ČTK, hm |Zprávy z domova

Jen jsem plnil pokyny, řekl 94letý muž u soudu. Čelí obžalobě za vysídlení selských rodin v 50. letech

Obvodní soud pro Prahu 2 se začal zabývat případem J. M., který podle obžaloby v roce 1953 hlasoval pro nucené vysídlení dvou rodin při akci Kulak. Obžalovanému je 94 let a k soudu kvůli zdravotnímu stavu nepřišel. V písemném prohlášení tvrdil, že pouze plnil pokyny. Muž je stíhán za pomoc při spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, za což v případě prokázání viny hrozí tři až deset let vězení. Soud bude pokračovat 19. května, kdy by mohl padnout rozsudek.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

Kvůli Homolce jsem neuplácel, je to fantasmagorie, tvrdí 'Rittigův' advokát Michal

ROZHOVOR. Na výpověď čekal skoro hodinu, po necelých pěti minutách ale advokát David Michal opustil soudní síň. Obhajoba v korupční kauze Nemocnice Na Homolce ho nechala zavolat jako svědka k údajně zmanipulované zakázce na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože, Michal ale odmítl vypovídat. V květnu totiž sám usedne na lavici obžalovaných kvůli poskytování právních služeb, s nimiž měl exřediteli Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému postupně dát úplatek 2,3 milionu korun. "Nejdříve musím vypovídat jako obžalovaný v té druhé kauze," řekl senátu Městského soudu v Praze.

|Dominika Píhová |Zprávy z domova

Podle Ovčáčka aligátor s vizí. Co skutečně padlo v rozhovoru se Zemanem v roce 1990

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček po ohlášení kandidatury Jiřího Drahoše uveřejnil na twitterovém účtu několik příspěvků týkajících se prezidentské volby. Jeden z nich obsahoval také fotografii titulní strany týdeníku Mladý svět z roku 1990, na které se objevil tehdy 46letý prognostik Miloš Zeman hledící do dáli. Doprovodný text sliboval rozhovor o tom, zda opravdu vidí do budoucnosti země. Ovčáček ve svém příspěvku napsal: „Na Hradě potřebujeme aligátora s vizí. Ne šedou myš bez názoru.“ Co z něj udělalo v očích Jiřího Ovčáčka „aligátora" a působil tak v onom rozhovoru?

|Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Post Bellum natočí příběhy 20 kubánských disidentů. Cílem je zaplnit bílá místa historie

Kubánská společnost se vydá o krok dál směrem k vlastní historii prostřednictvím vzpomínek a příběhů, kterým v oficiálních dějinách země patří bílá místa. Na cestě k vlastní paměti Kubáncům bude pomáhat česká organizace Post Bellum. Ta natočí ve spolupráci s Programem Václava Havla na Floridské mezinárodní univerzitě osudy 20 kubánských aktivistů a disidentů.

| ako |Ekonomika

Z farmářských trhů mizí stánky, zájem prodejců klesá kvůli EET

Vyrazit o víkendu na farmářské trhy a nakoupit čerstvou zeleninu nebo pečivo už možná nebude tak snadné jako dosud. Někteří prodejci kvůli zavádění elektronické evidence tržeb své stánky ruší nebo je plánují zavřít. Tržby letos musí elektronicky evidovat část prodejců, příští rok se už zapojí téměř všichni. Někteří organizátoři proto varují před možným skomíráním trhů. Podle ministerstva financí by ale EET neměla pro trhovce představovat žádné komplikace. Informaci přinesl server iDnes.cz.

| ČTK |Zprávy ze světa

V Polsku přibývá lékáren bez antikoncepce. Umělý problém, oponuje lékárnická komora

V Polsku potichu přibývá lékáren, které kvůli katolické víře lékárníků neprodávají antikoncepci, a to nejen "tabletky den po", ale ani prezervativy, upozornil list Gazeta Wyborcza. „Hlásí se nám lékárníci z celého Polska, že by chtěli pracovat v takových lékárnách,“ řekla deníku Malgorzata Prusaková ze Sdružení katolických lékárníků Polska, které má asi dvě stovky členů. Právě to inzeruje lékárny "respektující svědomí" svých pracovníků.

|David Nekvinda, VM |Hokej

První nájezd byla haluz, na druhý jsem si věřil. Extraligové semifinále vyrovnal hradecký Knotek

Semifinále hokejové extraligy mezi Kometou Brno a Hradcem Králové je po čtyřech zápasech vyrovnané 2:2. Utkání na jihu Moravy nabídla dva zcela odlišné scénáře. Třetí duel série Kometa ovládla 8:0, ve čtvrtém se radoval Hradec Králové po výhře 1:0 po samostatných nájezdech. Při nich se dvakrát trefil útočník Tomáš Knotek, který se přitom za specialistu na tuto činnost nepovažuje.

|Matěj Štýs |Zprávy ze světa

Miniaturní knihovna nebo kavárna. Telefonní budky v Británii hledají nové využití

Mají telefonní budky budoucnost? V dnešní době, kdy má téměř každý v kapse chytrý telefon s internetem aktuální téma. Pravdou je, že budky na ulicích používá stále méně lidí, protože už zkrátka nejsou potřeba. A tak z ulic mizí. V Británii se je ale rozhodli zachránit. Tamní ikonické červené budky dostávají nové majitele, kteří se jim snaží vdechnout nový život.

|Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Janouškovu znalci hrozí vězení za křivou výpověď. Tvrdil, že lobbista sraženou ženu neviděl

Pražský soud začal projednávat případ dopravního znalce, jenž posuzoval dopravní nehodu lobbisty Romana Janouška. Jiří Doleček podle obžaloby vypracoval nepravdivý znalecký posudek. Během hlavního líčení v roce 2013 podpořil verzi, že opilý Janoušek srazil ženu v pražské Michli omylem, protože ji u svého porsche neviděl. Za křivou výpověď mu hrozí i vězení.

|Vojtěch Berger |Ekonomika

Prohlédnout, ohmatat a naklonit. Nová padesátieurovka má lepší ochranu proti padělání

Do oběhu jde v úterý nová padesátieurová bankovka s lepší ochranou proti padělání. Podobný facelift už mají v posledních letech za sebou také bankovky 5, 10 a 20 eur. Padesátieurové bankovky se ale podle údajů ECB falšují nejčastěji. Papírové peníze z nové série mají lidé lépe poznat i pouhým dotykem. Základní motiv s renesanční architekturou i barva zůstanou stejné.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

'Dostali jen peřiny a příbory.' 94letého muže soudí za vystěhování sedláků v padesátých letech

Hlasoval pro vystěhování takzvaných vesnických boháčů. Za nezákonnou perzekuci dvou selských rodin v rámci komunistické akce Kulak v 50. letech míří k soudu 94letý důchodce J. M. „Zneužíval tísně poškozených,“ stojí v obžalobě, kterou má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici. Případem se v úterý začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru