Archiv | zprávy ze dne 6. října 2000

|Zprávy ze světa

Jugoslávská opozice přebírá moc

Vedoucí činitelé srbské opozice dnes rozhodli o vytvoření "krizového výboru pro Jugoslávii", který by převzal vládní moc v Srbsku. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na opoziční zdroje. Hlavním úkolem výboru by bylo udržovat veřejný pořádek a překonat "mocenské vakuum". "Krizový výbor bude vykonávat funkce vlády Srbska," sdělil zdroj po schůzce opozičních předáků. Dodal, že opozice do 11:00 očekává odpověď představitelů Černé Hory - sesterské republiky Srbska v jugoslávské federaci -, zda se chtějí do činnosti tohoto výboru zapojit.

|Zprávy z domova

Temelín bude možná spuštěn už za tři dny

Jaderná elektrárna Temelín ukončila dnes v noci všechny předepsané zkoušky v režimu číslo tři a v 09:00 požádal její provozovatel, a.s. ČEZ, Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o povolení ke spuštění reaktoru. Podle čtvrtečního vyjádření ředitele elektrárny Františka Hezoučkého by SÚJB mohl elektrárenské společnosti toto povolení vydat do tří dnů. Česko-rakouské hraniční přechody přitom ode dnešního rána opět blokují odpůrci urychleného spuštění Temelína.

|Zprávy ze světa

Koštunicovo jmenování prezidentem už téměř nezvratné

Před budovou parlamentu v Bělehradě se od brzkého odpoledne shromáždilo přes sto tisíc lidí. Ohlášená řeč Vojislava Koštunici se však pro příliv dalších lidí stále odkládá. Stejně se posouvá i zahájení sasedání parlamentu, protože mimobělehradští poslanci jsou teprve na cestě. Vzhledem k široké vnitrostátní i zahraniční podpoře může však Koštunicu už jen stěží něco o prezidentské křeslo připravit.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru