Věda pro děti: Zmrzlina s tajnou recepturou údajně prospívá zdraví. Jak je to možné?

Existuje zdravá zmrzlina? Italský lékař z římské univerzity Valerio Sanguigni tvrdí, že ano. Před pár lety si po řádném zkoumání a testování nechal patentovat výjimečný mix antioxidantů, ze kterého připravil zmrzlinu, o které tvrdí, že je nejen velmi chutná, ale i zdraví prospěšná.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmrzlina

Ukázalo se, že antioxidanty obsažené v unikátní zdravé zmrzlině lidem opravdu zlepšily fyzický výkon (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Antioxidanty jsou látky přispívající k ochraně našich buněk před působením volných radikálů, a tím zároveň chrání tělo před oxidačním poškozením. Dělí se na přírodní, které se přirozeně vyskytují v různých potravinách, a uměle vytvořené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zmrzlina s tajnou recepturou údajně prospívá zdraví. Jak je to možné?

Jejich konzumování působí pozitivně na zdraví organismu, ale pokud se konzumují v přílišné míře, tak naopak škodí.

Italský lékař si povšiml, že přestože je ve spoustě potravin přirozené množství antioxidantů, různými úpravami o ně přijdou ještě před tím, než se dostanou na náš stůl a my je zkonzumujeme.

Valerio Sanguigni zjistil, že nejlépe antioxidanty zachovávají potraviny jako sušené ovoce, kakaové boby a zelený čaj, a to hlavně při nízkých teplotách. Pomocí tajné receptury tak vytvořil zmrzlinu obsahující tyto přísady, která je nejen zdravá, ale i dobrá.

Výkon na rotopedu se zlepšil

Krém byl umíchán v laboratoři na severu Itálie a do finální podoby se zmrzlina proměnila v římské mrazírně. Přesný postup se však neprozrazuje.

Hotová zmrzlina se pak začala testovat a dobrovolníků se přihlásilo celkem dost. Ti nejprve prošli krevními testy, pak si dali určité množství zmrzliny a testy se zopakovaly. Nakonec museli jít šlapat na rotopedu.

Věda pro děti: Proč některé papričky pálí, která je nejvíc intenzivní a jak se pálivosti zbavit?

Číst článek

Ukázalo se, že antioxidanty obsažené ve zmrzlině jim opravdu zlepšily fyzický výkon. Dobrovolníci podali stejný výkon s nižší tepovou frekvencí a nižším tlakem.

Později se ukázal i pozitivní vliv na rozšiřování cév, což by z dlouhodobého hlediska mělo znamenat, že bude zmrzlina prospívat srdci. Zároveň už jedna lžička aktivuje v mozku receptory, díky nimž je pociťována radost.

Zmrzlina obecně vyvolává kladné emoce a vrací nás do dětství. A zároveň v Itálii lámou lidé rekordy v dlouhověkosti. Možná na tom budou ještě lépe po mlsání zdravé zmrzliny.

Neznamená to však, že pro skvělou kondici stačí jíst den za dnem zmrzlinu, i když zdravou. Vždy je dobré se řídit tím, že všeho moc škodí a nejlepší je vyvážený jídelníček.

Eva Sinkovičová, sef Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme