Vedení tenisového svazu rozhodne, jestli Kaderka zůstane šéfem. Je obviněný z dotačního podvodu

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je už přes dva týdny trestně stíhaný za údajný mnohamilionový dotační podvod. A ačkoli je od 29. února ve vazbě, stále je formálním šéfem svazu. Jestli to tak bude i dál, se začne rozhodovat příští týden v pondělí. Stejně tak bude vedení svazu řešit i funkci druhé klíčové postavy dotační kauzy Vojtěcha Flégla, jenž je členem dozorčí rady svazu a jedním z nejbližších spolupracovníků Kaderky.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Kaderka

Ivo Kaderka | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pokud jde o Vojtěcha Flégla a Iva Kaderku, formálně setrvávají ve svých funkcích, protože odvolat je může pouze valná hromada. Touto záležitostí se bude zabývat výkonný výbor příští týden,“ potvrdil sportovní ředitel svazu Jan Stočes, jenž je kvůli Kaderkově pobytu ve vazbě pověřen, aby aktuální svazové záležitosti prozatím řídil.

Odvolat Kaderku z čela svazu ale není jednoduché. Pod jeho vedením se totiž upevnila role prezidenta svazu, který má nejsilnější pravomoci a ve stanovách se přímo píše, že „prezidentem ČTS je Ivo Kaderka“. Podle stanov může svolat valnou hromadu pouze prezident (Ivo Kaderka) nebo předseda rady ČTS, ale ten jedině v případě, že „prezident nemůže z vážného důvodu vykonávat svoji funkci.“

Národní sportovní agentura ukončila kontrolu tenisového svazu a požaduje vrácení dotací

Číst článek

Předsedou rady je Zdeněk Štengl. Radiožurnálu ale zatím nechtěl potvrdit, jestli kvůli Kaderkově pobytu ve vazbě svolá mimořádnou valnou hromadu. „Já budu postupovat podle stanov a podle toho, co mi doporučí právníci,“ řekl.

Podle informací Radiožurnálu se právě Štengl obvykle účastní jako host jednání výkonného výboru a bude na něm i v pondělí. A právě výkonný výbor mu může doporučit, aby mimořádnou valnou hromadu sezval.

Radiožurnál oslovil několik členů 14členného výkonného výboru, nikdo z nich ale zatím nechtěl říct, jestli to udělá, případně, zda souhlasí s Kaderkovým odvoláním.

„Já nevím, jestli tam bude někdo takovou variantu navrhovat. Já ji určitě navrhovat nebudu. Přijde mi to jako předčasný,“ řekl František Vinopal, který je zároveň místopředsedou Jihomoravského tenisového svazu.

Podobně neurčitě odpověděl i 1. viceprezident svazu Martin Hynek. „Ten výkonný výbor je kolektivní orgán, my se musíme na něčem usnést. My tam s tím jdeme. Ale já bych nerad předjímal před zasedáním nějaké rozhodnutí,“ sdělil. Ještě stručnější byl 2. viceprezident svazu Leoš Fiala. „My budeme postupovat podle stanov,“ reagoval úsečně a zavěsil.

Až budou obžalovaní…

Další člen výkonného výboru Jan Macharáček podle svých slov čeká na víc informací. „My tam v pondělí budeme zásadní věci řešit, ale neumím na to v tuto chvíli odpovědět,“ řekl.

Když přitom Radiožurnál Macharáčka kontaktoval s dotazy krátce po vypuknutí policejní razie, byl jeho postoj k možnému odvolání Kaderky spíše odmítavý. „No tak jsou obvinění, nejsou odsouzení,“ reagoval tehdy podrážděně s tím, že by počkal na pravomocný rozsudek. Teď s odstupem připustil, že čekání na pravomocný rozsudek bude trvat roky a že se bude muset výkonný výbor k situaci nějak postavit.

Někteří členové výboru dál stojí za Kaderkou a Fléglem. „Pokud vím, žádné obžaloby nepadly, já ctím presumpci neviny. Až budou obžalovaní, dá se mluvit o něčem dál,“ řekl Ladislav Klein. Fakt, že je Kaderka ve vazbě, Klein nevidí jako překážku pro to, aby nemohl řídit svaz. „No, že je ve vazbě… on je jen obviněn. Může být propuštěn,“ dodal.

Kaderka ve vazbě. Pozoruhodné detaily o odhalení dotační kauzy tenisového bosse

Číst článek

Mluvčí české tenisové reprezentace Karel Tejkal upřesnil program pondělního jednání: „Hlavním bodem zasedání bude v souladu se stanovami návrh usnesení, ve kterém by měl výkonný výbor navrhnout svolání mimořádné valné hromady ČTS. Základními body bude úprava stanov a odvolání a volba nového prezidenta ČTS. Dalším bodem jednání výkonného výboru bude návrh na odvolání předsedy dozorčí rady ČTS Vojtěcha Flégla.“

Zatímco vedení svazu zatím váhá, „zvenčí“ už se ozývají hlasy, které vyzývají ke změnám. Například iniciativa Tenis bez krunýře - v narážce na akci Krunýř, jak Kaderka pojmenoval utajené chování s cílem snížit riziko prozrazení machinací s dotacemi - žádá zvolit nové vedení, změnit stanovy a zadat audit.

Ozývají se už ale i kluby. „Vyzývám tímto otevřeným dopisem výkonný výbor ke svolání mimořádné valné hromady,“ napsal předseda LTK Teplice Martin Tetřev s tím, že výkonný výbor a dozorčí rada svazu „umožnila selhání veškerých kontrolních mechanismů ČTS při nakládání se státními prostředky“.

„Ať se to jednotlivým zástupcům v orgánech ČTS líbí nebo ne, vynakládané státní prostředky (v době absolutního zadlužení státu, kdy dluhy nebudou schopni splatit nejenom naše děti ale i vnoučata), které podstatnou měrou řeší financování českého tenisu, musí být pod transparentní kontrolou a vykládány s péčí řádného hospodáře,“ sdělil Tetřev.

Fastr a Baierová odstavení

Zároveň svaz řeší osud dalších obviněných – generálního sekretáře svazu Jakuba Fastra a ekonomické ředitelky Hany Baierové. „Jakub Fastr čerpá po předání agendy dovolenou, Hana Baierová dokončuje předání nezbytné agendy, poté budou oba převedeni na tzv. překážky v práci. Jejich další pracovní poměr řeší právníci se specializací na pracovní právo,“ popsal Stočes.

Ať nám sportovní analfabet řekne, že máme něco špatně, hrozil Kaderka kontrolorovi

Číst článek

Podezřelé využívání státních dotací v Českém tenisovém svazu odhalil Radiožurnál, když detailně zmapoval jeho hospodaření za rok 2021. Tehdy dostal svaz od Národní sportovní agentury přes 141 milionů korun na podporu celého tenisu v Česku. Podle vyúčtování, které Radiožurnál získal, pak skoro třetinu všech peněz, přes 41 milionů, poslal spolku Orel Jednota Praha – Balkán, který ovládá Vojtěch Flégl, člen dozorčí rady ČTS a jeden z nebližších spolupracovníků prezidenta svazu Iva Kaderky.

Fléglův spolek dostal peníze od svazu na pořádání tenisových turnajů, za rok 2021 jich bylo celkem 28. Nepořádal je ale sám, jednotlivé služby zadával firmám a některé patřily právě Fléglovi nebo jeho manželce. Radiožurnál navíc zjistil, že některé turnaje byly předražené a firmy Fléglovy rodiny si nechaly vyplácet státní peníze od svazu i za služby, které ve skutečnosti neodvedly.

Na základě zjištění Radiožurnálu zadal tehdejší předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser v listopadu 2022 mimořádnou kontrolu hospodaření svazu za rok 2021. Kontroloři v něm našli několik závažných pochybení a nyní vypočítávají, jak velkou sankci za to svazu udělí.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu už na konci února obvinili z dotačního podvodu a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky Kaderku, Flégla, Fastra, Baierovou a také bývalého tenisového reprezentanta Daniela Vacka, jenž se podle policie rovněž podílel na podvodech s dotacemi, když k tomu využíval firmu své manželky. Obviněným hrozí až desetileté tresty.

Artur Janoušek, Jakub Mikel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme