Porazila na mistrovství světa Rusku, ale nepodala jí ruku. Federace ukrajinskou šermířku diskvalifikovala

Ukrajinská šavlistka Olga Charlanová, která na mistrovství světa v šermu v Miláně odmítla po výhře v 1. kole podat ruku Rusce Anně Smirnovové, byla diskvalifikována. Čtyřnásobná mistryně světa mezi jednotlivkyněmi Charlanová se stala první ukrajinskou sportovkyní, která se od začátku ruské invaze utkala v přímém souboji se soupeřkou z okupující země. Smirnovovou porazila 15:7.

Milán (Aktualizováno: 18:54 27. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská šermířka Olga Charlanová

Ukrajinská šermířka Olga Charlanová | Zdroj: Profimedia

Smirnovová po prohře natáhla k Charlanovové ruku, ta ale odmítavě pohnula hlavou a zvednutou zbraní znemožnila Rusce, aby se k ní přiblížila. Smirnovová pak ještě 45 minut po zápase odmítala opustit planš, v němž zprvu stála a později seděla na židli. Kvůli tomu se výrazně zdržel další program.

Ruští a běloruští šermíři mohou na šampionátu startovat jako neutrální sportovci.

Ukrajinská vláda původně zakázala svým reprezentantům nastoupit proti soupeřům z Ruska a Běloruska. Ve středu nařízení upravila na protivníky reprezentující Rusko a Bělorusko.

Ukrajinský šermířský svaz hodlá podat protest. „Rozhodčí jí za to neudělil černou kartu hned ani ji přímo nediskvalifikoval. Celá tahle podlost začala až později. Budeme usilovat o zrušení tohoto verdiktu, protože diskvalifikace by Olze znemožnila startovat tady v soutěži družstev,“ řekl v televizním rozhovoru předseda svazu Mychajlo Illjašev.

Mezinárodní šermířská federace FIE se k incidentu zatím nevyjádřila. Předsedou FIE je ruský miliardář Ališer Usmanov, blízký přítel Vladimira Putina a bývalý spoluvlastník fotbalového Arsenalu, jenž figuruje na sankčním seznamu Evropské unie. Usmanov se výkonu funkce loni v březnu do odvolání vzdal.

Dvaatřicetiletá Charlanová už před šampionátem prohlásila, že by na mistrovství světa chtěla nastoupit proti ruské soupeřce. „Pro náš národ je důležité, abychom jen neseděli na gauči. Vojáci z předních linií se na nás dívají,“ řekla Charlanová agentuře AFP.

Ve středeční soutěži kordistů odmítl bronzový olympijský medailista z Tokia, Ukrajinec Ihor Rejzlin v 1. kole nastoupit proti Rusovi Vadimu Anochinovi a vypadl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme