Vítězové domácích šampionátů: hokejové mistrovství světa před svými fanoušky vyhrálo jen pět zemí

Národní tým se chystá na domácí mistrovství světa, v Praze a Ostravě se bude hrát po devíti letech. V roce 2015 zůstal český tým těsně pod stupni vítězů. Už v květnu bude mít pravděpodobně i s posilami z NHL opět šanci bojovat o medaile před svými fanoušky. V minulosti vítězství domácích reprezentací přicházela spíše výjimečně, ve 104leté historii světových šampionátů k tomu došlo devětkrát. Ve 21. století se to povedlo pouze Švédům a Finům.

Video Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavit titul hokejových mistrů světa se podařilo Finsku, Švédsku i Československu

Slavit titul mistrů světa před domácím publikem se podařilo Finsku, Švédsku i Československu | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Hokejoví fanoušci mají v živé paměti finský triumf na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách z roku 2022. Po heroickém výkonu ve finále, kde Finové zdolali Kanaďany, slavil legendární 203 centimetrů vysoký Marko Anttila s pohárem nad hlavou v zaplněné Nokia Areně v Tampere. Finský výběr ale není jediný, který v historii získal zlaté medaile před domácím publikem.

Titul v dobách bez play-off

Historicky prvními vítězi hokejového šampionátu ve své zemi se stali Čechoslováci v roce 1947. Na prvním mistrovství světa konaném po druhé světové válce domácí vyhráli o jeden bod před Švédskem, ačkoli mu ve vzájemném utkání podlehli. Tehdy se totiž nehrálo klasickým vyřazovacím systémem. Všechny týmy se utkaly navzájem a o mistrovi rozhodl konečný součet bodů v tabulce. Na zisku titulu se v roce 1947 výrazně podílel útočník Vladimír Zábrodský, jenž v turnaji zapsal 29 gólů. Stal se nejlepším střelcem celého turnaje.

Dva tituly v jednom

Až do roku 1968 platilo, že se vítěz zimních olympijských her automaticky stal i mistrem světa. Na hrách konaných v roce 1960 v americkém Squaw Valley se turnaje zúčastnilo devět týmů, které byly rozřazeny do tří skupin po třech. Nejlepší dvě reprezentace z každé skupiny poté postoupily do skupiny finálové, která tak skýtala celkem šest týmů. V této skupině odehrál každý s každým jeden zápas a vítězem olympijských her se stal tým s nejvyšším počtem bodů. Zlaté medaile získali Američané, kteří ve finálové skupině nebyli ani jednou poraženi.

Druhá zlatá jízda v Praze

Hokejová reprezentace ČSSR před domácími fanoušky dosáhla v roce 1972 velkého triumfu, protože v politicky napjaté době dokázala předčit výběr Sovětského svazu. Na mistrovství světa v Praze tak došlo k přerušení devět let trvající dominance SSSR na hokejových šampionátech. Vzájemné zápasy skončily 3:2 a 3:3 pro české hokejisty, v konečné tabulce pak získal domácí celek o tři body více a slavil titul.

Návrat silné ‚sborné‘

Sborná, jak se hokejistům Sovětského svazu přezdívá, se na hokejový trůn vrátila už o rok později v Moskvě. S legendárním brankářem Vladislavem Treťjakem, který později působil v trenérském štábu ruského národního týmu, dokráčel výběr SSSR v roce 1973 přesvědčivě ke zlatu.

Sovětský svaz vyrovnal Československo v počtu domácích prvenství roku 1979. Na mistrovství světa v Moskvě ovládl základní i finálovou skupinu a ČSSR se musela tentokrát spokojit se stříbrem. Od té doby pokračovala zlatá nadvláda sborné na mistrovství světa až do roku 1985.

Zlatý hattrick

Českoslovenští hokejisté dokázali v roce 1985 sovětskou dominanci přerušit opět na domácím šampionátu. V základní skupině, ve které byli všichni účastníci turnaje, sice skončili až čtvrtí, nicméně ve finálové skupině porazili SSSR 2:1. Rozhodující gól vsítil legendární Vladimír Růžička. Tentýž střelec se podílel i na demolici Spojených států, kterým nastřílel hattrick, a jeho tým zvítězil suverénně 11:2. Domácí porazili v Praze i Kanadu, kterou taktéž hattrickem sestřelil Jiří Šejba.

Poslední vítězství Sovětů

Na dlouhá léta posledním vítězstvím domácího týmu na světovém šampionátu byl triumf Sovětského svazu v Moskvě roku 1986. Sborná suverénně ovládla základní skupinu a v té finálové předčila druhé Švédsko rozdílem tří bodů.

Severská dominance

Další triumf domácích hokejistů na mistrovství světa přišel až roku 2013. Šampionát se konal ve Stockholmu a Helsinkách, přičemž oficiálně bylo pořadatelskou zemí Švédsko. A právě výběr Tre Kronor opanoval šampionát hraný v novodobém stylu, tedy systémem základních skupin a play-off. Domácí výběr ve skupině A, která se hrála ve Stockholmu, skončil až na třetím místě za Švýcarskem a Kanadou. Češi postoupili do čtvrtfinále ze čtvrtého místa, ale do bojů o medaile nezasáhli, jelikož byli vyřazeni Švýcary. Švédsko postupovalo ve vyřazovací fázi druhou stranou pavouka, přičemž vyřadilo postupně Kanadu, Finsko a ve finále zdolalo Švýcarsko. Zlato slavili po jasné výhře 5:1.

Dosud posledním vítězstvím domácího týmu na mistrovství světa je již zmiňované finské zlato z roku 2022. Šampionát v Praze a Ostravě, který začíná 10. května, nabízí jedinečnou možnost pro české hokejisty, aby zopakovali počin svých předchůdců z roku 1985. Pokud by národní tým získal jakýkoli cenný kov, stalo by se tak v historii samostatné České republiky vůbec poprvé před domácím publikem.

V případě zisku titulu by Češi předčili Sovětský svaz, který slavil světové zlato v Moskvě třikrát. Pokud by 26. května národní tým uspěl ve finále, v Praze by byl dekorován domácí výběr už počtvrté v historii.  

Karolína Laura Hornová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme