Získal devět Stanley Cupů a na tréninku používal lesní roh. Nejúspěšnější trenér NHL slaví devadesátiny

Výběr nejlepšího hokejového trenéra historie je velmi náročný, ale dost často se hovoří o Kanaďanovi Scottym Bowmanovi, který slaví v pondělí 18. září 90. narozeniny. Bývalý hokejový trenér, který působil v St. Louis Blues, Montrealu Canadiens, Buffalu Sabres, Pittsburghu Penguins a Detroitu Red Wings, vyhrál rekordních devět Stanley Cupů a vyznačoval se specifickým přístupem k tréninku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový trenér Scotty Bowman

Hokejový trenér Scotty Bowman | Zdroj: Profimedia

Nyní už je to příhoda z hokejového pravěku. Scotty Bowman v dokumentu Derika Murrayho vypráví o tom, jak ho jako juniora, v dobách, kdy se hrálo bez helem, trefil soupeř do hlavy a způsobil mu frakturu lebky. Tahle rána ukončila jednu hráčskou kariéru, ale zároveň nastartoval výjimečnou trenérskou kariéru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si o legendárním hokejovém trenérovi Scotty Bowmanovi, který slaví 90. narozeniny

Už jako starší pán s brýlemi 13. června 2002 podeváté zvedl nad hlavu nejslavnější hokejový pohár, ten pro vítěze NHL. To se nikdy předtím ani potom jiným trenérům nepovedlo a minimálně nějakou dobu ještě určitě ani nepovede.

„Jo, ten pocit vyhrát Stanley Cup. Jestli získáte jeden nebo dva, pět nebo šest, prostě to vždycky znamená, že jste dosáhli něčeho výjimečného. Nepočítám to, i s jedním bych byl spokojený,“ říkal Scotty Bowman.

Nakonec by mohl mít skoro na každém prstu ruky prsten pro vítěze Stanley Cupu. V sedmdesátých letech minulého století pětkrát uspěl s Montrealem Canadiens, pak jednou s Pittsburghem Penguins a třikrát s Detroitem Red Wings.

U posledního Bowmanova triumfu byl i brankář Dominik Hašek. „Věděl, koho poslat na led. Na taktiku moc nedal, za celý rok jsme měli maximálně dva ne tři mítinky o taktice. Na střídačce byl výjimečná osobnost. Byl největší z největších,“ vzpomínal na trenérskou legendu Dominik Hašek.  

Když někdo vysloví jméno Scottyho Bowmana, ihned se mu vybaví i zvuk lesního rohu. „Na tréninku měl speciality, že někdy pískal píšťalkou, někdy lesním rohem. Hráči, kteří přišli do Detroitu, tak z toho byli nejdřív paf. Během sezony si ale zvykli,“ vzpomíná Hašek.

Nyní už Scotty Bowman brusle, trenérské sako, píšťalku ani lesní roh nepoužívá. Kariéru ukončil v roce 2002.    

David Nyč, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme