Fotbalisté Ruska odehráli první zápas s evropským soupeřem od začátku invaze, Srbsko porazili 4:0

Fotbalisté Ruska v přípravném utkání porazili Srbsko hladce 4:0, byl to jejich první zápas s evropským soupeřem od invaze na Ukrajinu. Hosté hráli v Moskvě podstatnou část duelu o deseti. UEFA v reakci na válečný konflikt všem ruským celkům zakázala hrát evropské poháry, na přípravu se ale zákaz nevztahuje, proto dala k uskutečnění povolení.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský fotbalsita Strahinja Eraković v souboji proti ruskému fotbalistovi Alexeji Mirančukovi

Srbský fotbalsita Strahinja Eraković v souboji proti ruskému fotbalistovi Alexeji Mirančukovi | Foto: Abaca Press | Zdroj: Profimedia

Ruský fotbalový svaz byl v únoru 2022, tedy bezprostředně po invazi na Ukrajinu, vyloučen ze soutěží organizací FIFA a UEFA.

Rusové zapouštějí kořeny v Srbsku. Zaregistrovali tam na 9000 tisíc nových podniků

Číst článek

Kromě toho, že byla svazu zablokována účast na mezinárodních turnajích, jako je kvalifikace i samotné závěrečné turnaje, jsou všechny ruské kluby nadále vyloučeny z Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy a jejích kvalifikačních předkol.

Mezinárodní zákaz se však vztahuje pouze na soutěžní zápasy. Na přípravné zápasy nebyla restrikce aplikována, a proto se člen organizace UEFA a FIFA může zúčastnit zápasu s reprezentací, která hostila mistrovství světa v roce 2018.

UEFA tak mohla povolit utkání se Srbskem, přestože ruské národní týmy a kluby jsou v částečné izolaci.

FIFA ale v září loňského roku začala pracovat na uvolnění restrikcí. Hlavní řídící orgán světového fotbalu uvedl, že opět povolí ruským mládežnickým týmům účast na turnajích mistrovství světa ve fotbale mužů a žen do 17 let, pokud se kvalifikují – v kvalifikaci tedy účast mají povolenou.

V posledních dvou letech sehrály přátelské zápasy s Ruskem státy ležící mimo evropské území – Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán, Írán, Irák, Katar, Kamerun, Keňa a naposledy Kuba, kterou loni v listopadu Rusové zdolali 8:0. Ruský ženský tým hrál od listopadu 2022 dvakrát s Paraguayí a Srbskem.

V dalším přípravném zápase pak bude 25. března Rusko na stejném místě hostit neobvyklého jihoamerického soupeře Paraguay.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme