Premier League znovu trestá za porušení finančních pravidel, fotbalisté Nottinghamu přišli o čtyři body

Vedení anglické nejvyšší fotbalové soutěže Premier League podruhé v letošní sezoně odebralo jednomu z klubů body za porušení finančních pravidel. Posledním trestaným klubem se stal Nottingham Forest, kterému jsou s okamžitou platností odebrány čtyři body. Za stejný prohřešek pyká v tomto ročníku i Everton, který po odvolání dosáhl snížení trestu z deseti bodů na šest.

Nottingham (Anglie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak klubu Nottingham Forest

Znak klubu Nottingham Forest | Foto: Mike Egerton | Zdroj: Profimedia

Podle závěrů nezávislé komise zveřejněných na webu nejvyšší anglické soutěže se klub, který vlastní kontroverzní řecký podnikatel Evangelos Marinakis, provinil v účetním období končícím sezonou 2022/23.

Pravidla ziskovosti a udržitelnosti (PSR) povolují klubům Premier League za tříleté období ztrátu 105 milionů liber (přes 3,1 miliardy korun). Nottingham ale za poslední tři ročníky strávil v nejvyšší soutěži pouze sezonu 2022/23, předchozích osmnáct let hrál pouze druhou ligu - mohl si tak dovolit ztrátu nejvýše 61 milionů liber. Komise v oficiálním prohlášení uvedla, že Nottingham tuto hranici překročil o 34 milionů liber (přes 1 miliardu korun).

Nezávislá komise rozhodla o uvalení sankce i přes to, že měl klub možnost podrobně popsat řadu polehčujících okolností. Komise v prohlášení konstatovala, že klub v průběhu celého procesu prokázal „výjimečnou spolupráci“ při jednání s vedení Premier League.

Nový rekord britského fotbalu. Nottingham Forest přivedl během jednoho přestupového období 21 hráčů

Číst článek

Jako problémové se tedy po téměř dvou letech ukazuje hospodaření klubu během letního přestupového období v roce 2022, kdy klub ze středu Anglie podepsal rekordních 21 nových hráčů. Za nové akvizice utratil tehdejší nováček soutěže 157 milionů liber (přes 4,4 miliardy korun), což je pátá nejvyšší částka ze všech klubů v Evropě za tehdejší období.

Klub se slavnou historií, mezi jeho největší úspěchy patří dvojnásobné vítězství v Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Ligy mistrů, v sezónách 1978/79 a 1979/80, se tak propadl do sestupového pásma nejvyšší soutěže, jeden bod od posledního bezpečného místa.

V listopadu minulého roku bylo jinému klubu s bohatou historií v nejvyšší soutěži, Evertonu, odečteno deset bodů, což je největší sankce v historii Premier League. Klub z Liverpoolu pykal taktéž za porušení pravidel o zisku a ztrátě.

Zástupci Evertonu se ale proti rozhodnutí odvolali a odvolací komise trest snížila, místo původních deseti bodů přišlo mužstvo jen o bodů šest.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme