Fotbalisté Sparty porazili Galatasaray 4:1 a slaví postup do osmifinále Evropské ligy

Fotbalisté Sparty v domácí odvetě 2. kola Evropské ligy porazili oslabený Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s úvodní venkovní prohrou 2:3 z minulého týdne postoupili do osmifinále. Dalšího soupeře jim určí páteční los, stejně jako pražské Slavii.

Praha (Aktualizováno: 23:24 22. 2. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty v domácí odvetě 2. kola Evropské ligy porazili oslabený Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s úvodní venkovní prohrou 2:3 z minulého týdne postoupili do osmifinále

Fotbalisté Sparty v domácí odvetě 2. kola Evropské ligy porazili oslabený Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s úvodní venkovní prohrou 2:3 z minulého týdne postoupili do osmifinále | Zdroj: Reuters

Sparťany poslal do vedení Angelo Preciado, za hosty srovnal Abdülkerim Bardakci. V 70. minutě uviděl červenou kartu obránce Galatasaraye Kaan Ayhan a domácí přesilovku třikrát využili. Nejprve se trefil střídající Indrit Tuci a poté Lukáš Haraslín s Janem Kuchtou.

Utkání AC Sparta Praha - Galatasaray Istanbul jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Sparta porazila v pohárech některý z tureckých týmů po šesti zápasech a sérii pěti proher. Úvodní vyřazovací kolo v pohárech přešla po osmi letech. Galatasaray prohrál po 14 soutěžních duelech a šňůře 10 výher.

Domácí kvůli karetním trestům postrádali kapitána Krejčího, jehož roli převzal Panák, záložníka Ryneše a křídelníka Birmančeviče. Náskok soupeře smazali už po necelých osmi minutách hry.

Brzký gól

Preciado vybojoval míč na vlastní polovině, Kuchta ho předložil Kairinenovi a ten okamžitě přihrál nabíhajícímu ekvádorskému záložníkovi, který únik zakončil přehozením gólmana Muslery. Preciado navázal na výkon z úvodního utkání, v němž jednu branku dal a druhou přihrál.

Také „Lvi“ srovnali v 16. minutě z první vážnější akce. Sánchezovu hlavičku po Mertensově centru brankář Vindahl vyrazil na břevno, z dorážky se však už Bardakci nemýlil. Gól ještě přezkoumával videorozhodčí kvůli možnému ofsajdu, nakonec ale platil. Krátce nato mohli hosté stav otočit, jenže Aktürkoglu po Mertensově přihrávce vypálil z voleje mimo.

Poté se dlouho hrálo bez vyložených šancí. V 39. minutě po rychlém brejku Preciado nahrál před branku a Olatunjiho patičku kapitán hostů Muslera vykopl. Kuchtův gól neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Hned zkraje druhé půle Haraslín z hranice šestnáctky zamířil nad. V 55. minutě Baris Alper Yilmaz zpětnou přihrávkou „namazal“ míč do úniku Olatunjimu, který však ve vyložené šanci zakončil špatně. Na opačné straně zamířil mimo tři tyče přízemní střelou Mertens.

V 68. minutě Ayhan před vápnem ostře fauloval Haraslína a od rozhodčího Taylora uviděl žlutou kartu. Do hry však vstoupil VAR a hlavní sudí po přezkoumání situace hostujícího hráče vyloučil.

Tuciho trefa

Stejně jako v Istanbulu se tak Spartě naskytla přesilová hra, kterou znovu rychle využila po akci dvou příchozích hráčů z lavičky. Zelený nacentroval před branku a Albánec Tuci první soutěžní trefou za Spartu vrátil domácím vedení. Před týdnem v Istanbulu hosté o početní výhodu přišli po vyloučení Ryneše.

V 80. minutě dali domácí postupový gól. Tuciho přihrávku stoper Sánchez nezachytil a Haraslín střelou na zadní tyč překonal Musleru. Nejlepší střelec Sparty v sezoně si připsal 13. soutěžní gól. Pražané i ve třetím vzájemném pohárovém utkání vstřelili doma Galatasarayi minimálně tři branky po dvou soubojích z 90. let minulého století.

Úřadující turecký mistr se nevzmohl ani na tlak a v šesté minutě nastavení Kuchta po Laciho přihrávce vyřešil brejk Sparty dalším gólem. Stylově tak oslavil nedávné narození dcery. Bezprostředně po závěrečném hvizdu se u laviček strhla rozmíška mezi oběma týmy.

Galatasaray nezvítězil v pohárech na hřišti českých mužstev počtvrté po sobě. Letenští zvládli i druhý vyřazovací dvojzápas s istanbulským celkem, v sezoně 1995/96 ho vyřadili v předkole Poháru UEFA (dnešní Evropské ligy). Doma v této sezoně neprohráli žádné ze 17 soutěžních utkání.

Odvetné utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Sparta Praha - Galatasaray Istanbul 4:1 (1:1)

Branky: 8. Preciado, 74. Tuci, 80. Haraslín, 90.+6 Kuchta - 16. Bardakci. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Sörensen, Kuchta, Preciado - Demirbay, Kutlu, Carlos Vinícius. ČK: 70. Ayhan (Galatasaray). Diváci: 18.205. První zápas: 2:3, postoupila Sparta.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme