‚Hitler je vedle Netanjahua ministrant!‘ Francouzský atlet označil Západ za kolaboranty, pak se omlouval

Jeden z nejúspěšnějších francouzských atletů historie Mahiedine Mekhissi-Benabbad na sociální síti X přirovnal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k Adolfu Hitlerovi a obyvatele Západu označil za kolaboranty. Trojnásobný olympijský medailista a čtyřnásobný mistr Evropy v běhu na 3000 metrů překážek ale následně svůj příspěvek smazal a označil své přirovnání za nešťastné.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahiedine Mekhissi-Benabbad se zlatou medailí na evropském šampionátu v roce 2018

Mahiedine Mekhissi-Benabbad se zlatou medailí na evropském šampionátu v roce 2018 | Zdroj: Profimedia

Benabbadův příspěvek na sociální síti zaznamenala i francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Casteraová a přiznala, že ji komentář od slavného sportovce šokoval.

„Adolf Hitler je vedle Netanjahua ministrant! Západ jsou opravdoví kolaboranti,“ stálo v příspěvku osmatřicetiletého steeplaře, který na začátku tohoto roku ukončil atletickou kariéru.

Oudéaová-Castéraová uvedla, že ji takové komentáře za těchto tragických okolností šokují. „Tato katastrofální přirovnání si zahrávají s tím nejodpudivějším, co je možné, a mají hodně daleko od všeobecných hodnot míru, které bude sport vždy bránit, stejně jako od hodnot olympismu, které jste mohli ztělesňovat pro tolik naši krajanů,“ citovala ministryni agentura AFP.

Vyjádření Mekhissiho-Benabbada kritizoval i starosta Remeše, kde se evropský rekordman narodil. „Při pomyšlení, že takové individuum obléklo dres francouzského týmu! Stydím se za naše město... Taková katastrofa!“ napsal starosta Arnaud Robinet na sociální síti X.

Příspěvek smazal

Po množících se reakcích pod svým komentářem však následně Mekhissi-Benabbad, který je alžírského původu, svůj příspěvek smazal a následně sepsal další, ve kterém uvedl, že jeho původní myšlenky byly „nemotorné“. Podle svých slov přeje všem lidem hlavně lásku a mír.

Mekhissi-Benabbad získal stříbrné olympijské medaile na hrách v Pekingu 2008 a Londýně 2012, v Riu de Janeiro 2016 byl třetí.

Kromě čtyř titulů v běhu na 3000 metrů překážek z let 2010, 2012, 2016 a 2018 vybojoval triumf na evropském šampionátu také v závodu na 1500 metrů v roce 2014.

Izrael tři týdny bombarduje Pásmo Gazy v reakci na brutální útok Hamásu ze 7. října, při němž zemřelo na 1400 lidí, včetně žen a dětí. Při ostřelování Pásma Gazy zemřelo podle Hamásu na 8800 lidí, včetně 3648 dětí. Tyto údaje není možné nezávisle ověřit, palestinské úřady kontroluje hnutí Hamás.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme