Zemřel karikaturista Pavel Kantorek, bylo mu 75 let

V 75 letech zemřel autor kreslených vtipů a vědec Pavel Kantorek. Radiožurnálu to potvrdila jeho sestřenice Miriam Kantorková. V roce 1968 emigroval a v současnosti byl profesorem na Ryersonově univerzitě v Kanadě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karikaturista Pavel Kantorek

Karikaturista Pavel Kantorek | Zdroj: ČTK

Kantorek byl rodákem z Olomouce, poté v Brně vystudoval přírodní vědy. Již tehdy kreslil vtipy. Role humoristy a vědce se mu podařilo úspěšně propojit. „Vědec musí mít smysl pro humor a naopak - humorista by měl znát logiku," řekl před lety ČTK.

Kantorek se jako kreslíř a humorista prosadil už v 60. letech. Mezi lety 1964 až 1968 jeho kresby pravidelně otiskoval časopis Dikobraz. Do svých kreseb často schovával politické narážky. S oblibou kreslil především kočky a myši.

„Mělo to podtext, protože když se v šedesátých letech začal režim trochu uvolňovat, tak myši reprezentovaly utlačovaný lid, který musel žít v totalitě. Kočka pak reprezentovala vládnoucí třídu. Do kreseb se dalo dát hodně myšlenek, které hodně lidí také pochopilo,“ vzpomínal před časem ve vysílání Radiožurnálu.

Jeho vědeckou i výtvarnou kariéru ale již v začátcích, když mu bylo 26 let, přerušila sovětská okupace Československa. V roce 1968 proto emigroval do Kanady, kde se stal profesorem na univerzitě v Torontu. 

„Odešel jsem 21. srpna 1968. Přes noc nebo brzo ráno přijeli, sedl jsem do auta a odpoledne už jsem byl ve Vídni. Říkal jsem si, že pokud nás tady bude někdo okupovat, tak já tady nemám co dělat,“ vzpomínal před šesti lety na Radiožurnálu.

Ani v emigraci se však humoru nevzdal. „Těch vtipů bylo několik tisíc. Od 70. let vycházely ve Švýcarsku, v Německu, v Kanadě a po listopadu se opět objevily i tady," říkal sám Kantorek.

Kromě vtipů byl také autorem kreslených povídek, zejména se zvířecí a vědeckou tematikou. Celkem pak vydal desítky knih. 

jra, teb, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme