Belgická policie po 14 letech našla ukradené obrazy od Picassa a Chagalla. Mají cenu více než 20 milionů

Ve sklepě domu v belgických Antverpách byly nalezeny dva obrazy od Marca Chagalla a Pabla Picassa, které byly před 14 lety ukradeny ze soukromé sbírky v Izraeli. Jde o Picassovo dílo známé jako Tête (Hlava) a Chagallův obraz L’homme en prière (Modlící se muž). Hodnotu obou děl dříve odborníci vyčíslili na 900 tisíc dolarů (zhruba 20,5 milionu korun). Informoval o tom deník The Guardian.

Antverpy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukradené obrazy

Policie nakonec ukradená díla vyjevila v budově v Antverpách | Zdroj: Parquet of Namur/Reuters

Vyšetřovatelé dosáhli průlomu v pátrání po obrazech na konci roku 2022, když se belgická policie dozvěděla, že obě díla nabízí k prodeji jakýsi obchodník s uměním v Namuru.

Umění padělat. Nový podcast Českého rozhlasu Vltava odhaluje stinná místa obchodu s uměním

Číst článek

Policie pak po několik měsíců sledovala pohyby tohoto podezřelého, jímž byl 68letý Izraelec, který obchodoval i s luxusními hodinkami.

Když ale policie provedla minulý týden razii v jeho domě, objevila pouze značný finanční obnos, obrazy však nikoliv. Muž se nicméně přiznal, že obrazy má, nechtěl ale říci, kde je přechovává, píše server Guardian.

Policie nakonec ukradená díla objevila v budově v Antverpách, v níž v minulosti sídlili obchodníci s uměním spojení s případy odcizených obrazů. Obrazy byly ve dvou dřevěných krabicích s přišroubovanými víky. Díla byla bez jakéhokoli poškození a v původních rámech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme