SOUTĚŽ: ‚Strach mi byl hnací silou.‘ Vyhrajte knižní rozhovor s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou

Faráři i farářky jsou neustále připraveni naslouchat ostatním. Co se ale děje v jejich vlastní duši? Martina Viktorie Kopecká dává v otevřené zpovědi nahlédnout do svého vnitřního světa. Co si myslí o celibátu a založení rodiny? Jak vnímá vážné nemoci a odcházení svých farníků? A je ze služby někdy unavená? O knižní Zpověď farářky si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tento týden v knižní soutěži hrajeme o Zpověď farářky od Martiny Viktorie Kopecké

Tento týden v knižní soutěži hrajeme o Zpověď farářky od Martiny Viktorie Kopecké | Foto: Jan Jaskmanický, Mladá fronta | Zdroj: Koláž iROZHLAS

„Lidé se odedávna chodili vyzpovídat z toho, co je nejen trápilo, ale také spoutávalo pocitem viny. Přicházeli s odhodláním se ke svým myšlenkám a činům před Bohem přihlásit, vyjádřit nad nimi lítost a také rozhodnutí chyby neopakovat. V tomto ohledu mám i já čeho litovat,“ přiznává Kopecká v předmluvě rozhovorové knihy.

„Třeba toho, že jsem nikdy dřív nesebrala odvahu odpovídat na některé otázky popravdě nebo toho, že jsem mnohokrát překročila hranici vyčerpání, sloužila nemocná, ve dne i v noci a ještě se tvářila, že tohle je pravé hrdinství.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Podle jejích slov vznikala Zpověď farářky déle a bolestněji než předcházející Deník farářky. Svůj cíl ale zpovídání údajně splnilo: Kopecká odevzdala své myšlenky, činila upřímná pokání a dotkla se úlevy, která je s tím vším spojena.

V rozhovorové knize klade otázky herec a hrobník Tomáš Novotný. Kopecká se mu svěřuje s tím, že se jí někdy nechce do práce, cítí únavu a trápí se komentáři, které dostává. V médiích se ale po vydání knihy nejvíce probírala krátká pasáž, ve které populární farářka Československé církve husitské mluví o tom, že už roky žije se ženou.

„Nezpovídám se z toho. Ale z toho, že jsem mnohokrát mlžila na otázku, kdy si najdu manžela, jestli je někde pan dokonalý,“ říká Kopecká v rozhovoru pro Radio Wave.

Když jsem začala zvažovat, jestli říct všechno, pocítila jsem strach. A ten strach mi nakonec byl největší hnací silou, doplnila pro Český rozhlas DvojkaPokud mám strach říct, kým jsem, s kým žiju a jak prožívám některé aspekty služby, že to není vždycky jednoduché, že jsem bezradná a zoufalá, že se potýkám s potížemi najít odpovědi na některé otázky, uvědomila jsem si, že podobné zmítání prožívá v podstatě každý člověk, který se upřímně snaží stát sám sebou a nějak autenticky odpovídat na otázky, které nám život klade.

Zpověď farářky vyšla v nakladatelství Mladá fronta, které už na pulty knihkupectví uvedlo v roce 2021 knižní prvotinu Martiny Viktorie Kopecké. 

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 knih Zpověď farářky, napište nám až do tohoto pátku 20. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenoval taneční parter Martiny Viktorie Kopecké v soutěži StarDance?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme