SOUTĚŽ: Když nezabiješ, budeš zabit? Vyhrajte druhé vydání oceňovaného románu Zimní bitva

Z knihy Zimní bitva | Zdroj: iROZHLAS.cz

Sirotčinec nebo spíš převýchovný ústav v jedné nejmenované totalitní zemi. Vládne tu tyranská falanga vedená zahořklým Van Vlyckem, honicí psi chodí vzpřímeně a vězni jsou posíláni do krvavých gladiátorských zápasů. Tento týden si můžete v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz zahrát o druhé vydání ilustrovaného románu Jeana-Claudea Mourlevata s názvem Zimní bitva.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Totalitní země Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsme uhněteni ze svého dětství: z toho, co jsme, z toho, co si myslíme, že budeme. Neustále mezi všemi těmi rovinami oscilujeme. Slova, literatura a umění umožňují to všechno propojit. Taky nám dovolují odpoutat se od brutality světa, od jeho barbarství,“ prohlásil kdysi o své tvorbě spisovatel původem z francouzského Auvergne.

Sám za hluboce formativní zkušenost považuje pobyt na internátu na lyceu Blaise Pascala v Ambertu. Tvrdých osm let se do jeho tvorby propsalo v motivech touhy po svobodě, útěku a překonávání těžkých chvil a beznaděje. Zlomovým dílem byl pro něj v tomto ohledu román L’Enfant Océan z roku 1999, v němž poprvé všechna tato témata rozvinul a který se setkal s mimořádným společenským ohlasem.

Ke psaní se ale Mourlevat dostal až ve svých čtyřiceti letech. Předtím působil jako profesor němčiny. Vedle toho se věnoval divadlu, režíroval Brechta, Cocteaua a Shakespeara a hrál klaunské skeče pro děti.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Právě mladším čtenářům je věnována většina jeho knih. Z nich nejznámější a nejvíc oceňované kritikou jsou už zmíněný L’Enfant Océan, Řeka, která teče pozpátku a Zimní bitva. Poslední jmenovaná i přes svou fantasknost nabízí mnoho povědomého, obzvlášť českým čtenářům: hlavní role v dramatickém příběhu o útěku z otroctví, vině, lásce a přátelství totiž mají postavy pojmenované Milena, Bartolomeo, Helena a Miloš. 

„Když píšu pro děti nebo pro mladé čtenáře, snažím se psát tak, aby tomu rozuměli. Žádná složitá slova, žádné dlouhé popisy. Musíte brát ohled na čtenáře, kterým je deset dvanáct let, promlouvat s nimi pomocí té knihy stejným způsobem, jako byste s nimi mluvili ve skutečnosti. Nenudit je. Jsou velmi netrpěliví,“ popsal Mourlevat v rozhovoru pro Lidovky.cz v roce 2017 u příležitosti své návštěvy českého knižního festivalu Tabook.

„Když jsem ale psal Zimní bitvu, neříkal jsem si pořád dokola, že je to kniha pro děti. Je to kniha pro čtenáře, kterým může být čtrnáct nebo šedesát. Vlastně nemůžu říct, že by psaní pro děti bylo zásadně jiné než psaní pro dospělé, obojí stojí stejné úsilí, u obojího nespím, obojím jsem stejně posedlý,“ přiznal.

Druhé vydání Zimní bitvy vyšlo v nakladatelství Baobab v českém překladu Heleny Beguivinové. O ilustrace se postaral Juraj Horváth.

Z knihy Zimní bitva | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 ilustrovaných knih Zimní bitva, napište nám až do tohoto pátku 29. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jean-Claude Mourlevat je držitelem které významné ceny za literaturu pro děti a mládež?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme