SOUTĚŽ: Vzpomínky na geniálního hudebníka. Vyhrajte nový překlad knihy o Freddiem Mercurym

Freddie Mercury během koncertu Queen v roce 1986 | Foto: United Archives / ZIK Images | Zdroj: Reuters

V listopadu uplyne 32 let od smrti Freddieho Mercuryho. Zpěvák britské hudební kapely Queen si liboval v pompéznosti a okázalých gestech a během vystoupení sršel energií a charismatem. Jaký ale byl mimo jeviště? Na to odpovídá kniha Petera Freestona, který více než deset let pracoval jako Mercuryho osobní asistent. O knihu si můžete tento týden zahrát v rámci pravidelné soutěže serveru iROZHLAS.cz

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žebříček největších hudebních umělců uveřejněný v září 1995 v nedělníku Sunday Times vedle sebe stavěl velikány, jako byl Elvis Presley nebo The Beatles. Freddie Mercury skončil pátý. Přeskočil dokonce i Eltona Johna.

„Freddie se na ně během svého života díval téměř jako na hrdiny. Nikdy by si nepomyslel, že po své smrti bude patřit do stejné ligy jako oni,“ píše Freestone v předmluvě knihy. „A v říjnu 1979, kdy jsem poprvé dostal nabídku pracovat s Queen, mě ani nenapadlo, že já budu spojován s člověkem, kterého uznávám jako nejlepšího skladatele konce dvacátého století,“ pokračuje.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Freestone s Mercurym trávil každý den. Plnil přitom velké množství různých rolí, které nakonec vyústili ve funkci osobního asistenta. „Procestoval jsem s ním svět, prožíval jeho úspěchy a pomáhal mu, když bylo nejhůř,“ popisuje.

„Když bylo potřeba, plnil jsem také roli bodyguarda. V posledních měsících jeho života jsem patřil k jeho ošetřovatelům. A byl jsem nepochybně jedním z jeho nejbližších přátel.“

Peter Freestone pracoval jako zpěvákův osobní asistent v letech 1979 až 1991. Žil s ním v Londýně, Mnichově i New Yorku. A byl s ním také, když umíral. Jeho kniha, původně vydaná v roce 1998, je tak jednou z nejdůvěrnějších vzpomínkových publikací, jaké kdy byly o Mercurym napsány.

Knihu vydalo nakladatelství Slovart v českém překladu Zlatuše Sůvové.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 knih Freddie Mercury, napište nám až do tohoto pátku 6. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje herec, který Freddieho Mercuryho ztvárnil v oscarovém filmu z roku 2018?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme