SOUTĚŽ: Katalog mezigeneračních nedorozumění. Vyhrajte kousavý román Fosilie

Děda, otec, dcera. Tři generace, tři životní postoje. V pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz tento týden hrajeme o Fosilii, druhý román Michala Kašpárka, který si vysloužil přízvisko „katalog mezigeneračních nedorozumění“. Vydalo ji nakladatelství Paseka.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhotina Michala Kašpárka se čte jako katalog mezigeneračních nedorozumění

Druhotinu Michala Kašpárka vydalo nakladatelství Paseka | Zdroj: Nakladatelství Paseka

V ostře načrtnutých situacích a vtipně podaných dialozích se v malém velkém románu střetávají tři rozličné pohledy na svět.

Publicista a spisovatel Michal Kašpárek | Foto: Alžběta Ressnerová

Děda tráví důchod psaním řetězových e-mailů o tom, jak se rozpadá normální svět, a stává se konspirátorskou celebritou. Otec Vladimír, počítačový́ expert a fanoušek vědeckého pokroku, se samostatně vypracoval ke skvěle placenému místu v technologické firmě.

Rád si vypočítává, co všechno udělal pro blaho rodiny i lidstva, a vždycky mu vyjde, že na sebe může být právem pyšný́. Až do chvíle, kdy zjistí, že se z jeho dcery Julie stala ekologická aktivistka, která nekompromisně bojuje právě proti tomu, v co sám věří.

„Tak tam na sebe koukají, oba se snaží najít klíč k tomu druhému, a čím víc se o to snaží, tím jsou vyděšenější. Španělé a Aztékové potřebovali desetitisíce let bez vzájemného kontaktu, aby se pro sebe stali takovou záhadou, jakou si jsou táta s dvacetiletou dcerou,“ píše Kašpárek.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Vladimír by strašně rád věděl, kde se v mladém člověku s moderní výchovou může vzít tak dusivý pocit viny. Co to je, když ne deprese? Julie zase nechápe, jak může táta ten pocit viny nechápat, proč jí teď s tou svou bezohlednou láskyplností nebo láskyplnou bezohledností ještě připomíná výlety, kvůli kterým ji ta vina tíží.“

Editor a publicista Michal Kašpárek pracuje od roku 2021 v Samizdatu, datovém týmu Českého rozhlasu. Komentáře, recenze a rozhovory publikoval ve Finmagu, Reportéru, Heroine, na Seznam Zprávách nebo na Radiu Wave. Debutoval v roce 2018 novelou Hry bez hranic. 

V knižní soutěži tento týden hrajeme o román Fosilie | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 románů Fosilie, napište nám až do tohoto pátku 27. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje česká diskusní akce, která propojuje lidi s opačnými názory?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme