SOUTĚŽ: Život v sedmi písních. Vyhrajte netradiční biografii hudebníka Boba Dylana

V knižní soutěži hrajeme o publikaci Bob Dylan. Život v sedmi písních | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jak vyřešit hádanku, kterou je žijící hudební legenda Bob Dylan? Americký kulturní publicista Greil Marcus hledá odpověď v jeho tvorbě. O publikaci s podtitulem Život v sedmi písních hrajeme tento týden v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Kalifornie / Minneapolis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcus se proslavil svými odbornými a literárními eseji, které zasazují rockovou hudbu do širšího kulturního a politického kontextu. Jeho nejnovější kniha vypráví příběh Boba Dylana prostřednictvím jeho šesti autorských písní (Blowin' in the Wind, The Lonesome Death of Hattie Carroll, The Times They Are a-Changin' Desolation Row, Ain't Talkin' a Murder Most Foul) a jedné převzaté lidovky (Jim Jones).

Marcus se ohlíží za 60 lety Dylanovy tvorby a jejími kořeny v americké lidové hudbě a zkoumá i muzikantův obrovský vliv na světovou uměleckou scénu. Činí to natolik zevrubně a fundovaně, že nic podobného v běžné biografii nenajdeme.

Jak folkové songy z počátku Dylanovy kariéry inspirovaly protestující umělce spojené s hnutím Black Lives Matter? Kudy vede linka mezi baladou o zavraždění černošské servírky a tvorbou avantgardní performerky Laurie Andersonové? Proč se Dylan ve zralém věku vrátil ke starým lidovkám a několik let je systematicky nahrával? A co znamená defilé slavných i neznámých historických postav a písňových úryvků ve skladbě Murder Most Foul?

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Každé písni je věnovaná jedna kapitola. Připravte se proto na fascinující jízdu časem a prostorem, během níž se z New Yorku 60. let přesouváme do horského zapadákova v Severní Karolíně na počátku 20. století, pak zase na avantgardní elektronickou scénu v reaganovské éře nebo do washingtonského Kapitolu v lednu 2021, kde právě probíhá útok fanatického davu na samotné srdce americké demokracie.

Marcus Greil psal recenze a sloupky pro časopisy Rolling Stone, Creem, Village Voice, Artforum a hudební server Pitchfork. Je autorem a editorem řady knih, z nichž tu nejznámější – Mystery Train z roku 1975 – zařadil týdeník Time mezi 100 nejlepších knih literatury faktu od roku 1923.

Marcusův přístup a způsob práce inspiroval nespočet dalších novinářů. Jeho nejnovější knihu Bob Dylan. Život v sedmi písních vydalo nakladatelství Prostor v českém překladu Raniho Tolimata.

V knižní soutěži hrajeme o publikaci Bob Dylan. Život v sedmi písních | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět publikací Bob Dylan. Život v sedmi písních, napište nám až do tohoto pátku 1. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje poslední album Boba Dylana?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme