SOUTĚŽ: Na migrantech nesejde. Vyhrajte Bestii, knižní výpravu na mexicko-americkou hranici

Když budete mít štěstí, cestou vás jen okradou – ale nezabijí ani neznásilní. To za pozitivní považují všichni migranti, kteří se pokoušejí dostat přes Mexiko do Spojených států. Salvadorský novinář Óscar Martínez tuto cestu podnikl několikrát. Bavil se s běženci i těmi, kdo jim pomáhají nebo se jim naopak v záměru snaží zabránit, třeba jako strážci zdi na hranicích. O reportážní knihu Bestie hrajeme tento týden v soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Mexicko-americká hranice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti na mexicko-americké hranici u Ciudad Juarez

Migranti na mexicko-americké hranici u Ciudad Juarez | Foto: Jose Luis Gonzalez | Zdroj: Reuters

Martínez na svých cestách potkával především strach: z výpalného, z drogových kartelů a z bezvýchodné situace. To vyhnalo lidi z jejich domovů. A tak z Guatemaly, Hondurasu nebo Salvadoru vyrážejí pěšky pouští – a pokud se jim to podaří, naskočí na slavnou Bestii. Vlak, kde balancujete dnem a nocí na střeše a kromě pádu riskujete přepadení.

Obálka knihy Bestie: Na migrantech nesejde | Zdroj: nakladatelství Absynt

„Bestie je přezdívka nákladních vlaků, které se skrz mexické vnitrozemí dostávají z jihu, od hranic s Guatemalou, postupně až na sever Mexika k hranicím s USA,“ vysvětlil ve vysílání Českého rozhlasu Plus překladatel Michal Špína.

„Migranti ovšem necestují vlakem, ale na vlaku. Musí se na něj často naskočit za jízdy, putují na střeše, přidržují se všelijakých madel. Je to prostě těžký hazard, ale je to pořád jedna z mála možností, jak území Mexika překonat, protože se přes ně migranti dostávají bez dokladů,“ přidává.

Nebezpečí číhá všude a žádná cesta není bezpečná, protože kromě migrantů zajímá také pašeráky drog. Násilí nikoho nepřekvapuje, o pár vraždách se ani nepíše v novinách. Na migrantech přece nesejde.

Debut z roku 2010

Óscar Martínez je spoluzakladatelem a koordinátorem investigativní redakce Sala Negra zpravodajského serveru El Faro. Ta ve svých textech rozkrývala migraci, násilí, organizovaný zločin a jeho napojení na policii ve Střední Americe.

V roce 2008 byl Martínez oceněn mexickou státní novinářskou cenou Fernanda Beníteze. V roce 2009 se stal laureátem ceny Human Rights Prize univerzity José Simeóna Cañase v El Salvadoru, o rok později pak obdržel ocenění od Kolumbijské univerzity a cenu CPJ International Press Freedom pro novináře píšící navzdory osobnímu ohrožení. Kvůli výhrůžkám žije i s rodinou ve zvláštním režimu ochrany.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Bestie (s podtitulem Na migrantech nesejde) je Martínezův knižní debut. Španělsky vyšel v roce 2010, do angličtiny byla kniha přeložena o tři roky později. V českém překladu Michala Špíny ji vydalo nakladatelství Absynt ve své edici Prokletí reportéři.

V roce 2017 následovala autorova druhá kniha, ve které se soustředil na příčiny migrace obyvatel středoamerických států – nesnesitelný život ve slumech, bídu, obchod z bílým masem a všudypřítomné násilí. Spolu se svým bratrem Juanem Josém potom napsal životopisnou reportáž Hollywoodské dítě o členovi salvadorského gangu v Los Angeles.

Zatím poslední Martínezovou publikací je Mrtví a novinář z roku 2021, v níž se věnuje případu tří zavražděných bratrů a práci novináře, který se pokouší rozplést pozadí jejich smrti.

UKÁZKA Z KNIHY

Ze tmy zazní pronikavé, dlouhé, hluboké houkání. Bestie přijíždí. Zahouká jednou, zahouká podruhé. Naléhavá výzva k cestě. Kdo je připravený, musí uposlechnout právě teď. Dnes v noci tak učiní kolem stovky lidí. Probouzejí se ze spánku, setřásají ze sebe nánosy únavy, nahazují si batohy na záda, do ruky berou lahve s vodou a znovu se vydávají na místo, kde začíná trasa smrti.

Mezi stíny, které se táhnou podél kolejí, vyčnívají siluety drsné party. Je to asi třicet svalnatých chlapů. Vypadají jako válečníci. V rukou se jim rýsují klacky a železné tyče, někdy až dvoumetrové. Pokud je během cesty přepadnou útočníci, nehodlají ustupovat. Vědí, že i mezi nimi, středoamerickými migranty, se můžou schovávat železniční piráti, nachystaní zaútočit v temné divočině na úseku Ixtepec – Medias Aguas, mezi státy Oaxaca a Veracruz.

Domlouvají se u trati, zatímco za lokomotivou se na jediné koleji seřazuje dvacet osm vagonů připravených k odjezdu. Závěr je jednomyslný: když to bude nutné, budeme bojovat. Většina ocelových krabic už stojí v řadě, několik jich ale ještě zůstává na jedné z vedlejších kolejí. Jsou to okamžiky plné nejistoty. Sto stínů otáčí hlavami ze strany na stranu, jako by se pokoušely vyčíst, kam se vozy pohnou. Rázují podél kolejí a pak se vracejí zpět. Je potřeba se rozhodnout, než se mašina s nákladem dá do pohybu a černí pasažéři mířící na sever na ni budou muset naskočit za jízdy.

Bude to moje osmá cesta, ale na tenhle okamžik si zvyknout nedokážu. Rozkymácené siluety pokřikují, pobíhají sem a tam, v pozadí vše vyplňuje kovový zvuk Bestie a moc času na rozmyšlenou nezbývá. V mozku se mísí strach se vzrušením z něčeho nového. Víte jen to, že nechcete zmeškat vlak, že si nechcete splést vagon a skončit na odstavné koleji. Myslíte jen na sebe, na vyhlédnuté schůdky, na to, jak po nich vylézt, aby vám to nikdo nepřekazil.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 reportážních knih Bestie: Na migrantech nesejde, napište nám až do tohoto pátku 22. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Který politický představitel se skrývá za iniciály AMLO?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme