Utíkat, nebo bojovat? Válečný film Otec a syn připomíná oběti Afričanů v zákopech první světové

Krutost první světové války očima někoho, kdo s ní nechtěl a ani neměl mít nic společného. To je námět filmu Otec a syn, který se vyrovnává s evropským válečným i koloniálním dědictvím.

Premiéry Pavla Sladkého Verdun (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omar Sy (nahoře) ve snímku Otec a syn

Omar Sy (nahoře) ve snímku Otec a syn | Zdroj: Pilot Film

Dva vojáci se v roce 1920 pohybují poblíž Verdunu. V místech, kde po první světové válce zbyl po zákopovém šílenství namísto francouzského venkova jen pruh spálené země, vykopávají lidské ostatky.

Hlas, který jejich konání v úvodu filmu provází, ale nemluví francouzsky. Slyšíme jeden ze západoafrických jazyků, fulbština (fula). Do Senegalu, kde je jedním z dominantních jazyků, se pak také hned přenášíme.

Císař z vůle vlastní, šašek z vůle režiséra. Filmový Napoleon sčítá škody po malém velkém muži

Číst článek

Ve výpravném válečném dramatu sledujeme příběh mužů z kolonií ve Francouzské Západní Africe, kteří byli násilím verbování do francouzské armády. Účastnili se konfliktu, kterému nerozuměli, v podnebí, které pro ně bylo například v zimě ještě krutější než pro Evropany.

Navíc čelili rasové přezíravosti. Když tuto bitvu vybojujete, stanete se z pouhých Afričanů opravdovými Francouzi, slibovali jim nadřízení.

V Otci a synu konkrétně sledujeme osud Thierna (Alassane Diong), který byl v Senegalu naverbován násilím, a jeho otce Bakaryho (Omar Sy), který narukuje dobrovolně. Chce totiž být svému odvedenému potomkovi nablízku a chránit ho. V zákopech světové války ale nakonec každý z nich zvolí jinou strategii přežití a loajálnosti ke koloniální zástavě.

Ocitají se ve sporu. Otec se chce stranit boje, dostat se k penězům a zachránit oba útěkem. Jeho syn usoudí, že z války vyvázne nejlépe tak, že ji pomůže vyhrát. 

Ze snímku Otec a syn | Zdroj: Pilot Film

Mezi 9,5 miliony vojáků, kteří padli na frontách první světové války, byli i mnozí Afričané. Film ostatně v originále nese název Tirailleurs, tedy volně přeloženo střelci, protože právě z nich byly skládány pěší koloniální jednotky senegalských a dalších afrických vojáků.

Omar Sy tentokrát ve vážné roli

Otce a syna režíroval Mathieu Vadepied. Ten v minulosti pracoval hlavně jako kameraman, a to například na snímcích dvojice Olivier Nakache a Éric Toledano. S nimi nedávno natočil například snímek Těžký život, který v českých kinech uvidíme na začátku února příštího roku, už dříve pak komediální divácký hit Nedotknutelní s Omarem Sym v jedné z hlavních rolí.

Právě Sy, největší francouzská herecká hvězda tmavé pleti, se v novince představuje v roli otce Bakaryho Dialla.

Ze snímku Otec a syn | Zdroj: Pilot Film

Na jedné straně je Otec a syn působivé drama, které neselhává v žádném ze základních parametrů, jako je snímání, herecké výkony a podobně. Na druhé straně ale ani výrazněji nevystupuje z průměru.

Jeho role je spíš v tom, že poukazuje na dluh, který koloniální mocnosti vůči africkým státům mají. Ve Francii bude proto společenská důležitost filmu o poznání větší než v našich podmínkách.

Otec a syn

válečný
Francie, 2022, 99 min

Režie: Mathieu Vadepied
Scénář: Mathieu Vadepied, Olivier Demangel
Hrají: Omar Sy, Jonas Bloquet, Alassane Diong, Oumar Sey, Alassane Sy

Také proto se snímek nezastavuje u vyobrazování francouzských vlajek a uniforem, ale dotýká se některých symbolických aktů a monumentů reprezentujících zemi dovnitř i navenek.

Příběh krutostí druhé světové války známe například díky adaptacím Remarqueova Na západní frontě klid, včetně nejnovější netflixovské verze.

Příběh vojáků z druhé strany zeměkoule, kteří nasazují životy v Evropě a setkávají se s absurdní krutostí války, zpracoval například Australan Peter Weir ve filmu Gallipoli. O indiánských vojácích v uniformách americké armády ve Vietnamu je vícero filmů i knih, jako například Apač, který se chtěl stát orlem.

Otec a syn je přes některé etické otázky a paradoxy, který se letmo dotkne, v jádru jednoduchý příběh o statečnosti a hrdinství jednoho otce. Z průměru vystupuje jen díky dluhu, na který poukazuje. Evropa ho má vůči lidem, ke kterým se chovala jako k druhořadým, ale jako kanónenfutr jí byli dobří.

Snímek Otec a syn měl v českých kinech premiéru 7. prosince 2023. 

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme