Překvapilo mě, jak na Západě nedodržují vlastní zákony, říká Apolena Rychlíková o Hranicích Evropy

Novinářka a filmová dokumentaristka Apolena Rychlíková natočila film Hranice Evropy. V něm společně s novinářkou Sašou Uhlovou prozkoumávají pracovní podmínky lidí ze střední Evropy na Západě. Navazují tak na film Hranice práce o špatně placených profesích v Česku. Zároveň je Rychlíková nominovaná na cenu Magnesia Litera jako spoluautorka knihy Věčná devadesátá, připomíná podcast Vlna Radia Wave.

Vlna Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apolena Rychlíková

Apolena Rychlíková | Foto: Jan Jaskmanický | Zdroj: Český rozhlas

Film vznikal v Německu, Británii, Irsku a Francii z podstatné části skrytou kamerou. Odehrává se v hotelu, na farmě a v sociálních službách, kde dřou lidé z Polska, Česka nebo Slovenska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skryté kamery jsme měli v brýlích a termohrnku, říká Apolena Rychlíková, která natočila film Hranice Evropy o migrantské práci Čechů a Češek v západní Evropě

Hranice Evropy tím navazují na sedm let starý snímek Hranice práce o špatně placených profesích v Česku. Investigativní zjištění se v něm prolínají s otázkami péče, rodinnými tématy a životními perspektivami v různých sociálních vrstvách.

Apolena Rychlíková je letos také nominovaná na cenu Magnesia Litera za publicistickou knihu Věčná devadesátá. Autorský kolektiv se v něm pokouší o přehodnocení našeho pohledu na 90. léta v kultuře, politice, médiích, sportu anebo v otázkách postavení menšin.

Apolena Rychlíková pracuje také na scénáři prvního hraného filmu Krystaly, spolupřipravuje politický podcast Chyba systému a komentuje aktuální dění na stanici Český rozhlas Plus.

Jak zvládá Apolena Rychlíková dokumentaristiku a žurnalistiku zároveň? Jaká je její etika používání skryté kamery? Jak souvisí česká devadesátá léta v knize s ekonomickou migrací ve filmu Hranice Evropy? A co jí nejvíc překvapilo na práci Čechů a Češek na Západě? Poslechněte si celý podcast Vlna v úvodu článku.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme