V Číně se představilo drama Bohemian Rhapsody. O tři minuty kratší a bez zmínky o homosexualitě

Životopisné hudební drama Bohemian Rhapsody vstoupilo v pátek do čínských kin asi o tři minuty chudší. Čínští cenzoři totiž z filmu vystříhali zmínky o homosexualitě Freddieho Mercuryho i jeho diagnóze AIDS.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rami Malek jako Freddie Mercury ve snímku Bohemian Rhapsody

Rami Malek jako Freddie Mercury ve snímku Bohemian Rhapsody | Zdroj: Cinemart

Ačkoli je homosexualita v Číně více než dvacet let legální a Čínská asociace psychiatrů ji v roce 2001 vyškrtla z klasifikace duševních poruch, výslovné zmínky o homosexualitě jsou zakázané. Cenzura filmu tak byla očekávána, uvedl britský server BBC.

Ve filmu chybí například scéna, ve které se zpěvák skupiny Queen přizná své snoubence k homosexualitě, nebo scéna s milencem Mercuryho. Stejně tak ve filmu nezaznělo slovo AIDS.

Film Bohemian Rhapsody je šablonovité hudební vyprávění, které se snaží zalíbit všem

Číst článek

Jak píše americký server The New York Times, mladší a liberálnější filmoví fanoušci si zásahů cenzorů rychle všimli. Některé zápletky nebyly dořešeny a titulky se neshodovaly, uvedla šestadvacetiletá Sun Jingová. „Když se dívám na životopisný snímek, chci vidět autentickou osobu. Části jeho života by neměly být z nepochopitelných důvodů odstraňovány,“ řekla.

Rozmazané duhové vlajky

Dvaadvacetiletá Lu Zhanová z Pekingu řekla, že zásahy byly zavádějící a neuctivé k celosvětově známé skupině. „Co se týče LGBT, úplně oklamali diváky,“ postěžovala si.

Hongkongské utahování šroubů. Skončilo poslední knihkupectví, kde si Číňané četli o sexu i demokracii

Číst článek

Cenzura vyvolala ohlas také na čínské sociální síti Sina Weibo. Ačkoli byl v recenzích snímek přijat kladně, kritika mířila i na necitlivé zásahy, dodala BBC.

Nešlo o jediný zásah. V únoru čínská televize Mango cenzurovala proslov Ramiho Maleka, který si zahrál Mercuryho. „Natočili jsme film o gayovi, imigrantovi, který žil svůj život bez studu,“ řekl. Čínská televize ovšem slovo gay přeložila jako „mimořádná kapela“.

Stejně tak zasáhla do záběrů z loňské soutěže Eurovize. Na záběrech je jasně vidět, jak televize Mango rozmazala duhové vlajky odkazující na LGBT hnutí. Pořadatel soutěže, Evropská vysílací unie pak uvedla, že cenzura není v souladu s jejich hodnotami rozdílnosti, tudíž s čínskou televizí ukončí spolupráci, uvedla BBC.

och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme