Zemřel herec a hudebník Norbert Lichý. Ostravskému rodákovi bylo 59 let

Zemřel herec Norbert Lichý. Bylo mu 59 let. Radiožurnálu informaci potvrdil zástupce ředitele ostravského divadla Petra Bezruče Jiří Krejčí. Norbert Lichý působil v Divadle Petra Bezruče od konce osmdesátých let. V roce 2009 získal cenu Thálie. Zahrál si také v televizních filmech nebo seriálech. Pro Český rozhlas načítal audioknihy a za četbu románu Motýlek získal v roce 2016 ocenění Českého rozhlasu Neviditelný herec.

Aktualizováno Ostrava (Aktualizováno: 19:18 18. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel Norbert Lichý

Zemřel Norbert Lichý | Foto: Martin Straka | Zdroj: Radioservis

Narodil se v roce 1964 v Ostravě. „Myslím, že tu budu celý život pracovat a žít. To město je úžasné ve své upřímnosti. Lidé tu vědí, že si všechno musí zasloužit a že nic není zadarmo. Ostraváci jsou upřímní a moc se tu nediskutuje. A také se tu myslím mají lidé rádi, alespoň doufám,“ řekl v roce 2022 v pořadu Blízká setkání Českého rozhlasu Dvojka.

Lichý byl synem režiséra, herce a dramatika Saši Lichého, který spoluzakládal Divadlo Petra Bezruče. Na jeho divadelních prknech si zahrál Norbert už jako devítiletý.

Často hrával role brutálních lidí, třeba Karla Kopfrkingla ve Spalovači mrtvol. 

„Zásadní věcí je nehodnotit. Takoví lidé prostě jsou, to je realita. Hledám motivace. Třeba v knize Smrt je mým řemeslem hlavní postava nepřemýšlela nad tím, co dělá. On jen plnil rozkaz. Je to hrozné, ale já hledám odpověď na otázku proč. Jak je to možné? Nic nevznikne bez příčiny. Nemůžeš ho odsuzovat, ať ho odsoudí divák,“ řekl Českému rozhlasu v roce 2021. 

František Zajíc, mst Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme