Jiřina Bohdalová končí s divadelní kariérou, oznámil Hrušínský. S Divadlem Na Jezerce se loučí po 18 letech

Herečka Jiřina Bohdalová končí po osmnácti letech své angažmá v pražském Divadle Na Jezerce. Na facebooku o tom v pátek informoval jeho ředitel Jan Hrušínský. Na žádných jiných divadelních prknech už ale podle něj pravidelně hrát neplánuje. Důvodem ukončení hereččiny divadelní kariéry je doporučení kardiologa, uvedl Hrušínský.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Jiřina Bohdalová

Herečka Jiřina Bohdalová | Foto: JHPhoto/Česká editoriální fotografie | Zdroj: Profimedia

„Na doporučení primáře Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce s aktivním hraním v divadle končí,“ napsal na facebooku Jan Hrušínský. Jiřina Bohdalová nastoupila do Divadla Na Jezerce v říjnu 2005, hrát sem přišla z Divadla na Vinohradech.

Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová ve filmu Ucho | Zdroj: Národní filmový archiv

Hrušínský zároveň popřál 92leté Bohdalové mnoho skvělých rolí ve filmu nebo v televizi. „Vím, že je divadlo nesrovnatelně náročnější. Proto tohle rozhodnutí plně chápu,“ doplnil.

Bohdalová je jednou z nejoblíbenějších českých hereček. Svůj talent uplatnila zejména ve filmu a v televizi, například ve snímcích Dáma na kolejích, Ženy v ofsajdu či Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Její životní rolí je zřejmě part v kdysi trezorovém snímku Karla Kachyni Ucho (1970). Úspěch jí přineslo i účinkování v legendárním Televarieté. Herečka nechyběla v televizních seriálech F. L. Věk, Chalupáři, Létající Čestmír, Cirkus Humberto, Přítelkyně z domu smutku nebo Pojišťovna štěstí.

Tehdejší prezident Zeman udělil v říjnu 2013 Bohdalové medaili Za zásluhy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Bohdalová působila v Městských divadlech pražských, později v Divadle na Vinohradech a v Divadle Na Jezerce.

V roce 2004 Bohdalová u soudu vyhrála spor s ministerstvem vnitra kvůli evidenci v seznamu agentů Státní bezpečnosti. Herečka žádala vymazání svého jména.

Je držitelkou dvou Českých lvů, pravidelně bývá diváky oceňována v anketě Týtý. V roce 2011 získala Thálii za celoživotní mistrovství. V roce 2013 dostala od prezidenta Miloše Zemana, kterého podpořila v prezidentské kampani, medaili Za zásluhy. Loni pak z jeho rukou převzala i nejvyšší české ocenění Řád bílého lva.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme