Švihlíková: Velký důraz na obnovitelné zdroje je kontraproduktivní. Česko opouští své silné stránky

České firmy si stěžují na nekonkurenceschopné ceny energií v rámci evropského trhu. Obracejí se proto na vládu a žádají ji o pomoc. Na konci roku firmám slíbila pomoc ve výši 3,5 miliardy, ale pouze pro energeticky nejnáročnější podniky. Za uplynulý rok takhle stát podpořil firmy dotacemi o výši 110 miliard korun. Měla by vláda pomoc ještě rozšířit? V pořadu Řečí peněz na Českém rozhlase Plus odpovídá ekonomka Ilona Švihlíková.

Řečí peněz Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomka Ilona Švihlíková

Ekonomka Ilona Švihlíková | Foto: Karolína Němcová | Zdroj: Český rozhlas

Ceny energií jsou ve srovnání s rokem 2021 2,5krát vyšší. Vlády sousedních zemí se proto snaží situaci domácnostem i podnikům ulehčit. Například Německo, Polsko a Rakousko mají dotační programy přímo pro průmysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vývoj máme čekat v energetice a budeme za energie platit férové ceny ve srovnání s okolními státy? V Řečí peněz odpovídá ekonomka Ilona Švihlíková

Ekonomka Švihlíková ale považuje srovnávání se s ostatními zeměmi za dotační závod. „Vůči Německu nemůžeme v tomto závodě vyhrát. Jsme na něj pořád ještě silně ekonomicky napojeni,“ upozorňuje.

„Plně chápu české podnikatele, že když ostatní dotují, tak se v tu chvíli cítí velmi silně znevýhodněni. Ukazují na příklady firem, které se z energetických důvodů rozhodly skončit. Sklárna v Květné je pro ně mementem,“ podotýká Švihlíková.

S rozpočtem státu pomohl hlavně ČEZ, EU a firemní daně, čočku dostal od bank

Číst článek

Řešení se podle ní nabízí v revizi ekonomické politiky. „Rychlý důraz na obnovitelné zdroje v podobě, v jaké je zakotven v rámci Evropské unie, včetně zvláštního obchodování s emisními povolenkami a včetně snahy rychle tlačit na pilu, je kontraproduktivní,“ domnívá se expertka.

Ostatní země mají podle ní větší technologický náskok a pro transformaci i například lepší energetické zdroje. To si ale Česko rychle zajistit nezvládne, a právě proto jsou podle ekonomky reformní snahy přehnané.

„Opouštíme naše silné stránky – spalovací motory, odvětví těžkého průmyslu, takže si kladu otázku, z čeho bude Česká republika žít,“ uzavírá Švihlíková.

Poslechněte si celé Řečí peněz, audio je v úvodu článku. Moderuje Václav Pešička.

Václav Pešička, fos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme