USA 0:1 Česko

Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly na 2,9 procenta. Podražily hlavně potraviny nebo alkohol

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta po březnovém zvýšení o dvě procenta. Inflaci táhly vzhůru hlavně ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z informací, které v pondělí na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny v dubnu stouply o 0,7 procenta.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Nealkoholické nápoje proti březnu zdražily o 2,8 procenta, vepřové maso o 4,6 procenta, zelenina o 2,3 procenta a čokoláda o téměř 11 procent (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Dubnové zrychlení meziročního růstu cen na téměř tři procenta bylo způsobeno především růstem cen potravin, alkoholických nápojů a pohonných hmot,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Ceny zboží v dubnu v úhrnu meziročně vzrostly o 1,4 procenta a ceny služeb se zvýšily o 5,3 procenta.

Na ekonomický růst nemáme natrénováno. Zatímco ostatní země investovaly, my to projedli, říká ekonom

Číst článek

Z potravin většina sledovaných položek v dubnu zmírnila meziroční pokles. Ceny mouky byly v dubnu nižší o víc než 19 procent, masa o téměř čtyři procenta, polotučného trvanlivého mléka o 11,4 procenta a vajec o 15,5 procenta. Zdražila zelenina o 2,4 procenta a čokoláda o víc než devět procent. Ceny nealkoholických nápojů zrychlily meziroční růst na 5,4 procenta.

„Na meziroční růst cenové hladiny měly již tradičně největší vliv ceny v oddíle bydlení,“ uvedli statistici. Ceny nájemného z bytu se zvýšily o 7,2 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 4,6 procenta, vodného a stočného o víc než desetinu, elektřiny o 12 procent a tepla a teplé vody o 2,8 procenta. Zemní plyn v dubnu proti loňsku zlevnil o 5,8 procenta a cena tuhých paliv byla nižší o téměř pět procent.

Dražší alkoholické nápoje

Lihoviny se v dubnu prodávaly meziročně o 10,4 procenta dráž, cena vína stoupla o 5,5 procenta, piva o 6,5 procenta a tabákových výrobků o 7,1 procenta. Pohonné hmoty a oleje zdražily o 8,4 procenta. Za stravovací služby lidé v dubnu platili o téměř osm procent víc než před rokem, za ubytovací služby o víc než devět procent víc.

V meziměsíčním srovnání ceny zboží úhrnem vzrostly o procento a ceny služeb zůstaly na březnové úrovni. Nealkoholické nápoje proti březnu zdražily o 2,8 procenta, vepřové maso o 4,6 procenta, zelenina o 2,3 procenta a čokoláda o téměř 11 procent. Vzhůru šly také ceny pečiva, drůbeže, uzenin a sýrů, klesly ceny ovoce.

Alkohol zdražil i meziměsíčně, víno o 5,4 procenta, lihoviny o 3,8 procenta a pivo o 1,4 procenta. O 1,2 procenta vzrostly ceny tabákových výrobků, o 2,7 procenta ceny pohonných hmot a olejů. Meziměsíčně zlevnily dovolené s komplexními službami o 4,2 procenta.

ČSÚ v pondělí zveřejnil také informace o březnovém vývoji cen v zahraničním obchodu. U vývozních cen zrychlil meziroční růst na 1,8 z únorových 1,6 procenta. Dovozní ceny vzrostly meziročně o 0,1 procenta po únorovém poklesu o 1,1 procenta.

„V meziročním srovnání pokračovalo výrazné snížení cen elektřiny, ve vývozu i dovozu o více než 30 procent,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Meziměsíčně byly ceny vyváženého zboží vyšší o 0,1 procenta a dováženého o 0,4 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme