Češi letos utrácejí víc než loni. Důkazem jsou tržby obchodníků, které oproti roku 2023 rostou

S klesající inflací mizí i pesimismus českých domácností. Podle nejnovějších údajů z maloobchodního prodeje, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad, v únoru meziročně vzrostly tržby obchodníků o 1,6 procenta. V meziměsíčním srovnání ovšem naopak oproti lednu poklesly – o necelé procento.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Na letošní rok předpovídají ekonomové oživení spotřeby domácností (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

S klesající inflací mizí i pesimismus českých domácností. Podle nejnovějších údajů z maloobchodního prodeje, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad, v únoru meziročně vzrostly tržby obchodníků o 1,6 procenta. V meziměsíčním srovnání ovšem naopak oproti lednu poklesly – o necelé procento. 

Nejvyšší propad tržeb v maloobchodech za dvě dekády. Pokles je o čtyři procenta

Číst článek

Na letošní rok předpovídají ekonomové oživení spotřeby domácností. Poslední čísla ale ukazují něco jiného. Meziročně zaznamenaly tržby růst, oproti lednu však poklesly. Leden byl tedy výjimečný a Češi jsou pořád docela opatrní, jak pro Radiožurnál říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Leden byl skutečně výjimečný s ohledem na maloobchodní tržby. Patrně tam sehrály roli nějaké vánoční nebo povánoční slevy,“ vysvětluje Seidler.

V meziročním srovnání rostou tržby už tři měsíce za sebou. Po vyloženě optimistickém lednu je ale teď jasné, že to nebude nijak prudký růst.

Inflace klesla ke dvěma procentům, ceny rostou podobně jako před krizí, přesto se Češi do nákupů příliš nehrnou. Růst cen se výrazně zpomalil a maloobchod, stejně jako důvěra domácností v ekonomiku stoupá. Pořád jsme ale celkově o několik procent pod předkrizovým rokem 2019. 

Češi už bohatnou půl roku, takže by člověk doufal, že porostou tržby. Ale klesají, říká analytik

Číst článek

K celkovém růstu maloobchodních tržeb nejvíce přispěl podle statistiků internetový a zásilkový prodej. Jak říká Jan Kubíček, předseda Asociace nákupních center, zlepšení prodejů zaznamenaly i kamenné obchody.

„První údaje naznačují, že lidé chodí do nákupních center obdobně nebo trochu více než minulý rok. Co se týká tržeb, tak tam vidíme malý nadinflační nárůst v úrovni dvou až tří procent. Proto nerozumíme, proč ministerstvo práce a sociálních věcí se staví proti návrhu zrušení nespravedlivého a diskriminačního omezení otevírací doby,“ říká Kubíček.

Tržby maloobchodu opět poklesly, už 16 měsíc v řadě. Méně se prodávaly potraviny i další zboží

Číst článek

Trochu jiné to může být u větších nákupů, třeba u prodejců aut. V únoru ještě registrace nových aut meziměsíčně rostly. Ale v pátek zveřejnilo Sdružení dovozců automobilů nejnovější čísla za březen a tam už je patrný pokles.

Jak říká předseda výkonného výboru SDA František Neuman. „Leden a únor byly o trochu lepší a je tady určitý malý pokles, asi tří procentní body v březnu. Ale globálně jsme spokojeni,“ říká Neuman.

Celkově letos ekonomové očekávají větší spotřebu domácností a tedy i vyšší maloobchodní tržby. Výraznější oživení ale nejspíš přijde až kolem poloviny roku.

Tomáš Jeník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme