V sobotu si lidé nakoupí tak, jak jsou zvyklí. Na Štědrý den zavře většina obchodů v poledne

Bez omezení mohou lidé nakupovat až do nedělního poledne. Větší obchody pak musejí na Štědrý den zavřít ve dvanáct hodin. Lékárny, benzinové pumpy a menší obchody fungují bez omezení. „Některé obchody ale zavřou, aby zaměstnanci na Štědrý den mohli zůstat doma“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupy, ilustrační foto

Větší obchody musí ze zákona zavřít na Štědrý den v poledne (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V sobotu mají lidé poslední možnost nakoupit bez omezení. Na Štědrý den totiž větší obchody musejí zavřít v poledne. Některé obchody v sobotu dokonce prodlouží otevírací dobu. O hodinu déle to bude například v hypermarketech Globus. Týká se to i části obchodů Penny Market. Prodejci se tím snaží vyhovět zákazníkům, aby nestáli zbytečně ve frontách.

Kapři jsou k prodeji na Vánoce určení. Jde jen o dodržení předpisů a nesmí je týrat, říká šéf veterinářů

Číst článek

V neděli větší obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musejí zavřít ve dvanáct hodin. Naopak lékárny, benzinové pumpy, a nebo menší obchody můžou fungovat bez omezení. Některé ale i i tak zavřou. „Obchody můžou být otevřeny do oběda, ale některé obchodní řetězce skončí s prodejem už 23. prosince, aby zaměstnanci na Štědrý den mohli zůstat doma.“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza

Zkrácená otevírací doba neplatí ani pro obchody na nádražích, nebo letištích.

Na poslední chvíli se lidé nejčastěji vydávají pro potraviny, aby měly čerstvé suroviny na štědrovečerní večeři. „Výjimkou ale není ani nákup dárků. Dokupují se různé drobné dárky, lidé zabalili už ty větší dárky a najednou mají pocit, že pro někoho jim dárek chybí. Velmi často se na poslední chvíli taky dokupuje alkohol.“ uvádí dále Prouza.

Na Štědrý den obchody zavřou v poledne, otevřou 27. prosince. Doba nakupování se zkrátí i na Silvestra

Číst článek

Pro obchody je závěr roku z hlediska výdělku velmi příznivým obdobím. Průměrná hodnota nákupů je ve srovnání s jinými dny vyšší až o několik desítek procent. Podle šéfa Asociace nákupních center Jana Kubíčka, bude ale jasné až v lednu, jestli letošní tržby budou rekordní. „Zatím jak to vypadá, se to vyvíjí dobře. Podle dosavadního letošního vývoje budou vyšší tržby než loni“ uvedl Kubíček.

Podle Kubíčka obchody už před Vánocemi nebudou víc zlevňovat. Tradiční výprodej bude v období po Vánocích.

V průběhu vánočních svátků zůstanou obchody úplně zavřené. Otevřeno můžou mít jen menší obchody, prodejny na nádražích a letištích, benzinky nebo lékárny. Běžná otevírací doba se vrátí zase ve středu 27. prosince, a další omezení bude až na Silvestra.

Vít Andrle, ano Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme