Už teď farmáři přicházejí o zhruba dvacet procent původní zemědělské výroby. Vlivem změn mají stále menší úrodu, naopak náklady na zavlažování, hnojiva a další dál rostou.
„Klimatická změna je velký problém – poslední rok tady máme El Niño. Pěstování banánů proto začíná být velmi náročné. Museli jsme změnit některé naše farmářské postupy,“ popisuje Vincent Floirendo.
Restauraci Krym otevřel Ernest Suleymanov se svou ženou teprve nedávno. Je to jejich způsob protestu proti okupaci. Otevřeli ji totiž naproti ruské ambasádě ve Varšavě.
Cílem těchto regulí je zajistit, aby produkty dovážené do Evropy nepocházely z odlesněné půdy, z půdy násilně získané od místních a domorodých komunit.
Afrika je jako kontinent nejvíce ovlivněná klimatickou změnou. Na kontinent těžce dopadají opakovaná sucha, vychýlení přirozeného cyklu mezi obdobími dešťů a sucha nebo rostoucí teploty.
Mezi vítané účinky kávy se podle lékaře Kohouta řadí například snížení úmrtnosti. Zabraňuje totiž rozvoji jak kardiovaskulárních, tak nádorových onemocnění.
Australští vědci představili novou metodu, jak nakládat s odpadní kávovou sedlinou. Jedná se o ekologičtější způsob, který pomůže i ke zpevnění betonu.
Lvov||Magdaléna Fajtová, kob|Cestování|ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ
Zatímco před pěti lety vybrala organizace na fairtrade příplatku zhruba 13,5 milionu korun, loni už to bylo téměř 45 milionů. Přesto je pro řadu Čechů toto zboží cenově nedostupné.
V Česku se stále více lidí oddává pití výběrové kávy. Jak vypadá cesta kávového zrna vypěstovaného farmáři na kávových plantážích, než se jeho chuť rozehraje na jazyku zákazníka?
Přírodní zpracování v těle cibetky dělá kávu výjimečnou. Po pražení jsou zrna více olejnatá a mají silnější aroma a výbornou chuť. Někdo ji přirovnává k hořké čokoládě, jiný zase ke karamelu.
Ruská ambasáda se pokoušela získat věcné břemeno na desítky budov v Praze, píše Deník N. A cena kávy podle deníku Právo roste. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
V Česku podle deníku E15 přibývá lidí s vysokými důchody. A spotřeba plynu v Česku letos spadla meziročně už o 15 procent, píšou Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
Kavárny plánují zvýšit ceny v nápojovém lístku zřejmě už o prázdninách, a to minimálně o deset procent. Třeba za cappuccino tak nově zákazníci zaplatí přes 60 korun.
Plná a intenzivní chuť, sametová, ale taky lehce nahořklá vůně čerstvě namletých pražených kávových zrnek a taky krémová oříškově hnědá pěna. To všechno ve velmi kompaktním podání malého šálku.
Dražší může být krmná sója, hovězí maso, a samotní Brazilci si razantně připlatí i za elektřinu. Tu totiž země vyrábí hlavně z vodních elektráren, které jsou teď „na suchu“.
K současnému vývoji počasí přispívá atmosférický jev La Niña. Ten vytváří neobvyklé vlhko v Kolumbii a sucho v Brazílii, která je největším dodavatelem kávy.
Milovníci kávy si za ni zřejmě budou muset připlatit. Káva zdražuje na komoditních burzách. Důvodů je hned několik - od počasí až po pandemii koronaviru.
Cena kávy nebo čaje tak závisí na tom, jak se bude zákazník chovat k obsluze u pokladny. Na tabuli u kasy je tak zvláštní ceník – ten se následně začal šířit na sociálních sítích.
Zajímavé léto mají před sebou klienti chráněné dílny opavské charity. Díky veřejné sbírce budou mít vlastní motokavárnu. A chystají se na letní koncerty a festivaly.
Bábovka má velké ambice, je nadmíru vláčná a chuťově naprosto skvělá, přesto je tak trochu bláznivá. Mám na mysli především zdobení, které si nezadá s kousky moderních cukráren.